Von der Leyen richt pijlen op Hongaarse antiholebiwet

©BELGAIMAGE

De Europese Commissie noemt de omstreden Hongaarse antiholebiwet 'een schande'. Voorzitster Ursula von der Leyen schaart zich achter een initiatief van 15 lidstaten om premier Viktor Orbán onder druk te zetten.

'De Hongaarse wet is een schande', zei Ursula von der Leyen woensdag over de anti-LGBTI-wet die het Hongaarse parlement vorige week heeft goedgekeurd. Volgens haar discrimineert de wet 'mensen op basis van hun seksuele voorkeur'. 'Ik zal alle bevoegdheden van de Commissie inzetten zodat de rechten van alle burgers van de Europese Unie worden gegarandeerd, wie ze ook zijn en waar ze ook wonen.'

De Hongaarse premier Viktor Orbán reageerde enkele uren later fel op de uitspraken van von der Leyen. 'De verklaring is een schande omdat ze gebaseerd is op valse aantijgingen', klonk het. Volgens de premier is sprake van een 'vertekende politieke mening zonder voorafgaand onafhankelijk onderzoek' en respecteert de Hongaarse wet wel degelijk de grondrechten van de Europese Unie.

Von der Leyen zit echter op de lijn van de 15 lidstaten die de Europese Commissie dinsdag opriepen tot actie tegen de omstreden Hongaarse wet. Zij noemden de wet 'een flagrante vorm van discriminatie' en 'een duidelijke schending van het grondrecht van LGBTI-personen op waardigheid'. De verklaring kwam er op initiatief van de Beneluxlanden en kreeg onder meer de steun van Frankrijk en Duitsland.

Promotie en propaganda

Volgens Orbán, de drijvende kracht achter de wet, is er geen vuiltje aan de lucht. Hij benadrukt dat de wet er in de eerste plaats op gericht is minderjarigen te beschermen tegen 'de promotie van homoseksualiteit en transgenders' en 'LGBTI-propaganda'. Daardoor moeten onder andere programma's voor seksuele voorlichting aan tieners worden aangepast of geschrapt.

42%
SuÏcidaal
Volgens onderzoek van de Hongaarse vereniging Hatter kampt 42 procent van de Hongaarse holebi's met zelfmoordgedachten.

De LGBTI-gemeenschap vreest nog meer te worden gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Het verbod op 'holebipropaganda' maakte deel uit van een wet tegen pedofilie, waardoor pedofilie en homoseksualiteit impliciet werden gelijkgeschakeld. Volgens de LGBTI-vereniging Hatter kampt 42 procent van de Hongaarse LGBTI'ers met zelfmoordgedachten.

'Orbánofobie'

Volgens de Hongaarse autoriteiten is de Europese kritiek een nieuw geval van 'Orbánofobie', zoals de woordvoerder van Orbán het verwoordde. Hij verwees naar de plannen van de burgemeester van München om de Allianz Arena - waar woensdagavond de EK-match Duitsland-Hongarije plaatsvindt - in de regenboogkleuren te hullen. De UEFA stak daar echter een stokje voor.

Of het stadion in München of in een andere Europese stad in de regenboogkleuren moet oplichten, is geen beslissing die de politiek moet nemen.
Viktor Orbán
Hongaars premier

Orbán riep de Duitse politici woensdag op het voorbeeld van de UEFA te volgen. 'Of het stadion in München of in een andere Europese stad in de regenboogkleuren moet oplichten, is geen beslissing die de politiek moet nemen', zei hij. De premier benadrukte dat hij met zijn wet in de eerste plaats de ouders de kans wil geven hun kinderen in alle vrijheid op te voeden.

Door de commotie besloot Orbán de wedstrijd in München toch niet bij te wonen. En terwijl in verschillende Europese steden de regenboogvlag werd uitgehangen en voetbalstadions bont kleurden, reageerden de Hongaarse autoriteiten door de stadions in het land in de nationale driekleur te hullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud