Von der Leyen wil meerjarenbegroting inzetten

Ursula von der Leyen. ©AFP

De Europese Commissie wil de meerjarenbegroting van de Europese Unie inzetten tegen de effecten van de coronacrisis. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde dit weekend aan dat aan een steunpakket wordt gewerkt dat rekening houdt met Europese solidariteit en verantwoordelijkheid. De cohesie binnen de Unie zou zo in stand gehouden worden.

De Europese Commissie verkondigt al weken dat ze 'alles wat ze in huis heeft' zal inzetten tegen de coronacrisis en haar economische effecten. Het Europees Parlement zette afgelopen donderdag al het licht op groen voor een investeringspakket ter waarde van 37 miljard euro. Daarvan is 66 miljoen euro bestemd voor België, waarvan 29 miljoen euro 'vers geld' dat uit de EU-begroting afgeleid wordt.

In een mededeling zegt von der Leyen dat haar Commissie de bestaande Europese fondsen - zoals de structuurfondsen - zo flexibel mogelijk wil inzetten. "Hiermee moet onmiddellijk steun kunnen worden vrijgemaakt", luidt het. Bovendien wil de Commissie ook de meerjarenbegroting 2021-2027 inzetten om de economische fall-out van de coronacrisis aan te pakken.

Over die meerjarenbegroting is al heel wat gezegd en geschreven. Ze legt de Europese bestedingen en betalingen voor een periode van zeven jaar vast en beschikt over een slagkracht van ruwweg 1.000 miljard euro.

Voor de coronacrisis losbarstte, probeerden de Europese leiders al een akkoord te vinden, maar dat lukte niet. De crisis verdreef de begrotingsgesprekken naar de achtergrond. Nu zegt von der Leyen dus dat ze het Commissievoorstel voor de begroting 2021-2027 wil openbreken.

Von der Leyen lijkt zo de politieke tegenstellingen tussen Noord- en Zuid-Europa te willen overstijgen. Die kwamen de voorbije dagen aan de oppervlakte. Zo werd in eigen land fel gediscussieerd over de stemming in het parlement over het investeringspakket van de Commissie. De drie N-VA'ers in het Europees Parlement onthielden zich bij de stemming, omdat de middelen voor België vooral Wallonië ten goede zullen komen, terwijl in Vlaanderen meer coronabesmettingen zijn vastgesteld. De andere fracties reageerden vol ongeloof op die houding.

Ursula von der Leyen. ©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud