'Voorlopig geen afschaffing van zomer- en wintertijd'

De klok verzetten in oktober en april zal ook 'de komende jaren' onvermijdelijk zijn. ©Imaginechina

Er komt 'de komende jaren' geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD).

De EU deed in 2018 het voorstel om het verschil tussen de zomer- en wintertijd af te schaffen. Het plan was om alle lidstaten in maart van 2021 een laatste keer te laten overschakelen naar de zomertijd. Landen die vervolgens de wintertijd verkozen, zouden dan in oktober een laatste keer omschakelen.

Het was de bedoeling dat de lidstaten hun keuze vooraf zouden meedelen aan de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU moest dan nagaan of die keuzes het functioneren van de Europese eenheidsmarkt kunnen schaden, met de optie om de afschaffing desnoods uit te stellen.

Blijkbaar heeft geen enkele lidstaat officieel een voorkeur voor winter- of zomertijd doorgegeven.
Hilde Vautmans
Europees Parlementslid (Open VLD)

'Blijkbaar heeft geen enkele lidstaat officieel een voorkeur voor winter- of zomertijd doorgegeven', zei Vautmans vrijdag in 'De ochtend' op Radio 1. 'De lidstaten en de EU hadden andere prioriteiten zoals de coronacrisis, de vaccinatiecampagnes en het economisch herstel.'

Vautmans hoopt toch nog op een doorbraak. 'Laat ons er komaf mee maken. Bij voorkeur komt er één tijdzone voor alle lidstaten.' Volgens Vautmans is dat belangrijk voor de economie en een vlotte werking van de Europese interne markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud