Voorlopig geen Europese merkenloze sigarettenpakjes

Een Australische verkoper toont de nieuwe merkenloze sigarettenpakjes die er zo onaantrekkelijk mogelijk moeten uitzien. (Foot: AFP) ©AFP

De Europese Commissie is van plan om fabrikanten te verplichten om grotere gezondheidswaarschuwingen te publiceren op sigarettenpakjes. De Commissie wil ook sigaretten met smaken zoals menthol verbieden. Dat blijkt uit een ontwerptekst die persagentschap Reuters kon inkijken.

De Europese Commissie gaat niet zo ver dat ze merkenloze sigarettenpakjes eist, zoals in Australië sinds begin deze maand verplicht is. Maar individuele Europese lidstaten zullen wel de vrijheid krijgen om merkenloze pakjes op te leggen als ze dat wensen.

Uit de ontwerptekst blijkt wel dat de sigarettenpakjes voor driekwart van de oppervlakte moeten voorzien zijn van grafische en geschreven gezondheidswaarschuwingen. 'Maar een individuele lidstaat kan beslissen om strengere nationale wetgeving op te leggen.'

Woensdag publiceert de bevoegde commissie de ontwerptekst. De afzonderlijke Europese regeringen en het Europees Parlement moeten de voorstellen eerst goedkeuren vooraleer ze een wet kunnen worden. Dat proces kan zo'n twee jaar in beslag nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud