Advertentie

Vooronderzoek naar minister van Macron

Richard Ferrand ligt onder vuur en brengt president Macron in verlegenheid. ©REUTERS

Het parket van Brest start een vooronderzoek naar mogelijke belangenvermenging van de Franse minister Richard Ferrand. In volle kiescampagne is dat uiterst vervelend voor president Emmanuel Macron.

Het vooronderzoek van het parket van Brest komt er na bijkomende onthullingen in de media over een dubieuze vastgoedtransactie tussen minister Richard Ferrand en zijn vriendin Sandrine Doucen. De transactie vond plaats toen Ferrand nog directeur-generaal van de Mutuelles de Bretagne was.

Opmerkelijk is dat het parket van Brest aanvankelijk verklaarde geen reden tot een strafrechtelijk onderzoek te zien. De procureur veranderde van mening nadat er meer onthullingen over Ferrand in Le Canard Enchaîné, Le Monde en Le Parisien waren verschenen.

De zaak beroert de politiek en de publieke opinie enorm. Dat is niet de eerste keer. Bij de presidentsverkiezingen werd de rechtse kandidaat François Fillon verdacht van de fictieve tewerkstelling van zijn vrouw, terwijl de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen beschuldigd werd van misbruik van Europees geld voor medewerkers.

Campagne voor parlementsverkiezingen

De affaire barst open terwijl de campagne voor de parlementsverkiezingen in volle gang is. Op 11 en 18 juni kiezen de Fransen een nieuw parlement en de pas verkozen Franse president Macron moet daar een meerderheid veroveren.

Macron maakte van de moralisering van het politieke leven een absolute prioriteit. Dat uitgerekend Ferrand in zwaar weer terechtkomt, is meer dan vervelend. Ferrand is een aanhanger van het eerste uur en een belangrijk figuur in La République en Marche, de partij van de president. Hij is minister van Territoriale Cohesie en is onder meer bevoegd voor het woonbeleid.

Regering sluit de rangen

Ferrand verwerpt iedere beschuldiging en weigert op te stappen. Tot nu toe houdt de Franse regering de rangen gesloten. Premier Édouard Philippe blijft Ferrand steunen. Zolang de minister niet in verdenking wordt gesteld, kan hij aanblijven. De kritiek op die positie neemt overhand toe. Ook de aanhangers van Macron kunnen er steeds minder begrip voor opbrengen.

Op de ministerraad steunde Macron Ferrand, maar in het publiek weigerde hij zich over hem uit te spreken. Hij was donderdag op campagne in Bretagne en ontweek systematisch het onderwerp.

Uitgerekend donderdag stelde minister van Justitie François Bayrou zijn wet over de moralisering van de politiek voor. De speciale rechtbank voor politici wordt afgeschaft en het hof van beroep van Parijs neemt die taak over. Politici mogen maar maximaal driemaal hetzelfde mandaat bekleden.

De regels voor de parlementsleden worden aangescherpt om financiële schandalen in de toekomst te voorkomen. ‘De nieuwe wet moet het vertrouwen van het publiek in de overheid herstellen’, verklaarde Bayrou.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud