Voorstanders brexit belonen Britse premier bij lokale en tussentijdse verkiezingen

De Britse premier Boris Johnson trok vrijdag naar Hartlepool om de winst van zijn Conservatieve partij in de stad te vieren. ©REUTERS

De Britse kiezers hebben Boris Johnson op een opkikker getrakteerd. Bij lokale verkiezingen boekte zijn Conservatieve partij flink wat terreinwinst in linkse bastions. Voorstanders van de brexit ruilden Labour in voor de tory's.

Boris Johnson heeft een spannende week achter de rug. Voor het eerst sinds zijn electorale triomf van eind 2019 en de definitieve scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie begin dit jaar ging de Britse premier de confrontatie aan met het electoraat.

Bij lokale verkiezingen in Engeland stonden donderdag 5.000 gemeenteraadszitjes op het spel. En in Hartlepool, in het noordoosten van Engeland, viel bij een tussentijdse verkiezing nog een zetel te winnen in het Britse parlement.

De essentie

  • De Britse premier Boris Johnson was vrijdag in zijn nopjes nadat zijn Conservatieve partij een tussentijdse verkiezing gewonnen had in Hartlepool, een traditioneel links bastion.
  • Ook bij lokale verkiezingen scoorden de tory's goed in het noordoosten van Engeland.
  • Vooral voorstanders van de brexit ruilden Labour in voor de Conservatieven.
  • Bij de sociaaldemocraten dreigt weer een interne oorlog los te barsten na de electorale oplawaai.

Nadat Johnson er anderhalf jaar geleden bij de Britse parlementsverkiezingen in geslaagd was enkele rode bastions in het noorden van Engeland in te nemen, hoopte hij de 'red wall' in de door desindustrialisering getroffen regio verder te slopen. Maar in ideale omstandigheden vatte de premier de strijd niet aan. Hij kwam recent onder vuur te liggen vanwege potentieel te innige banden met de privésector en na berichten over de luxueuze herinrichting van zijn appartement in Downing Street.

Brexit

Er moet dan ook een zucht van verlichting door de ambtswoning van de premier gegaan zijn toen vrijdagmorgen het resultaat van de tussentijdse verkiezing in Hartlepool binnenliep. Voor het eerst waren de Conservatieven erin geslaagd de parlementszetel in de wacht te slepen in de havenstad die in 2016 massaal voor de brexit stemde.

De volgende uren bleek dat het resultaat in het traditionele Labour-bolwerk de voorbode was van meer opbeurend nieuws voor de premier. Ook bij enkele lokale races in het noordoosten van Engeland verdreven de Conservatieven de sociaaldemocraten, net als in Redditch en Nuneaton and Bedworth in het centrum van Engeland.

Dat de tory's, ondanks de schandaalsfeer rond de premier, zo goed scoren, verbaast analisten niet. Vooral bij voorstanders van het Britse vertrek uit de Europese Unie ligt hij goed in de markt. 'Vergeet niet dat Boris Johnson de brexit voor elkaar kreeg, de premier is populair bij Britten die Leave stemden', stelde Jane Green, hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Oxford, op Twitter.

Volgens haar wogen nog enkele andere elementen door in het stemhokje. 'De Britse regering heeft tijdens de coronapandemie astronomische bedragen uitgegeven en ze zette een erg succesvolle vaccinatiecampagne op de rails. En de economie veert op.'

Hoe blauw Engeland uiteindelijk zal kleuren, is nog koffiedik kijken. Het duurt nog enkele dagen voor alle stemmen voor alle races geteld zijn. Maar dat weerhield Johnson er niet van om in Hartlepool te triomferen. 'De zege in Hartlepool geeft ons een mandaat om dingen te blijven verwezenlijken, niet enkel voor de inwoners van Hartlepool of de fantastische mensen in het noordoosten maar voor het hele land.'

Wonden likken

Bij Labour likten ze intussen hun wonden. De verkiezingen van donderdag vormden de eerste grote electorale test voor de nieuwe leider, Keir Starmer. Die nam een jaar geleden het leiderschap over van Jeremy Corbyn. De jurist stuurde de partij weer naar het centrum. Maar zijn discours lijkt de kiezers niet te begeesteren.

'Super Thursday' dreigt opnieuw een interne oorlog te ontketenen. Terwijl de gematigde vleugel van Labour Starmer vrijdag opriep de vernieuwingsoperatie te versnellen, drong het pro-Corbynkamp net aan op een nieuwe ruk naar links.

De zege in Hartlepool geeft ons een mandaat om dingen te blijven verwezenlijken, voor de inwoners van Hartlepool, het noordoosten van Engeland en het hele land.
Boris Johnson
Britse premier

De lichtpuntjes voor de partij waren vrijdag schaars. In Liverpool levert Labour met Joanne Anderson wel de eerste rechtstreeks verkozen vrouwelijke, gekleurde burgemeester. Daarnaast hoopten de sociaaldemocraten de controle te kunnen behouden over het Welshe halfrond.

Of de Schotse nationalisten erin geslaagd zijn de volstrekte meerderheid in het regioparlement te veroveren - en zo de deur op een te kier duwen voor een onafhankelijkheidsreferendum - , was vrijdag nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud