Voortaan ‘neutrale' sigarettenverpakking in Frankrijk

Zo zien de verpakkingen voor sigaretten er in Australië uit. Die van Frankrijk zullen daar op lijken. ©REUTERS

De Franse regering heeft beslist voortaan enkel neutrale - quasi merkloze - verpakkingen toe te laten voor sigaretten. Het is het eerste Europese land dat een dergelijke maatregel invoert, en na Australië het tweede wereldwijd.

Het nieuws werd eerder gemeld door de krant Les Echos en nu bevestigd door de Franse overheid. Door de nieuwe wet zal het voor de sigarettenmerken niet meer mogelijk zijn om zich duidelijk te profileren op de verpakking van sigaretten.

Enkel een standaardboodschap - inclusief een foto die moet afschrikken - zal nog te zien zijn. Het merk staat in het klein vermeld onderaan op de verpakking.

De ingreep maakt deel uit van een ruimer plan van de Franse gezondheidsminister Marisol Touraine om het tabaksgebruik in haar land omlaag te halen. Vooral jongeren moeten het roken afleren, vindt Touraine. Frankrijk scoort op dat vlak erg slecht in vergelijking met andere Europese landen.

Een forse prijsverhoging zal er niet meteen aankomen, zei de minister nog, maar volgende week wordt wel in heel Frankrijk gestart met een anti-tabakscampagne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud