Voorzitter Franse Kamer in verdenking gesteld van belangenvermenging

Richard Ferrand. ©Photo News

De voorzitter van de Franse Kamer, Richard Ferrand, is woensdagnacht in Rijsel in verdenking gesteld van belangenvermenging toen hij aan het hoofd stond van het ziekenfonds Mutuelles de Bretagne.

In 2017 had het satirische weekblad Le Canard Enchaîné onthuld dat het ziekenfonds in 2011 beslist had lokalen te huren die eigendom van zijn levensgezellin waren.

Kort na de bekendmaking van zijn inverdenkingstelling verklaarde Ferrand, een getrouwe van de Franse president Emmanuel Macron, dat hij 'vastbesloten' was zijn 'taak aan het hoofd van de Assemblée Nationale voort te zetten'.

De ondervraging begon halverwege woensdagmorgen en eindigde rond half een 's nachts.

Na een ondervraging van bijna vijftien uur op de arrondissementsrechtbank van Rijsel 'hebben de drie onderzoeksrechters die met het dossier belast zijn, beslist Ferrand in verdenking te stellen voor belangenvermenging', maakte het parket van Rijsel 's nachts bekend. De ondervraging begon halverwege woensdagmorgen en eindigde rond half een 's nachts.

Door de zaak rond Mutuelles de Bretagne moest Ferrand in juni 2017 uit de regering van Macron stappen, kort nadat hij tot minister van Territoriale Samenhang was benoemd. Hij ontkent elke onregelmatigheid.

Macron

President Macron behoudt "zijn volle vertrouwen" in Richard Ferrand, zei de woordvoerster van de Franse regering donderdag op radiozender Europe 1. Sibeth Ndiaye hamerde daarbij op het vermoeden van onschuld. 'Het is logisch dat de president van de republiek, en dat is inderdaad het geval, zijn volle vertrouwen in hem behoudt', zei de woordvoerster, die in Ferrand 'een loyale, rechtschapen man' zag met 'een voorbeeldig politiek parcours'. Ze denkt dat hij nog lang in functie zal blijven. Nu hij in verdenking is gesteld, krijgt hij inzage in zijn dossier en zal hij 'zich kunnen verdedigen, ervoor kunnen vechten'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect