Advertentie

Vredesgesprekken tussen Turkije en Koerdische PKK

De Koerdische leider Abdoellah Öcalan tijdens zijn proces in 1999. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De Turkse autoriteiten en Abdoellah Öcalan, de gevangengenomen leider van de Koerdische rebellen, hebben een akkoord gesloten na hun gesprekken over een stopzetting van de vijandelijkheden. Die duren al sinds 1984. Dat schrijven Turkse media woensdag.

Volgens de tv-zender NTV en de krant Radikal voorziet het akkoord, in verschillende etappes, in een opschorting van de aanvallen op de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) vanaf maart. In ruil daarvoor zou er een hervorming van de Turkse staat komen, die de Koerdische minderheid meer rechten toekent.

De Turkse inlichtingendiensten voeren, in opdracht van eerste minister Recep Tayyip Erdogan, sinds eind december rechtstreekse onderhandelingen met Öcalan. Hij zit sinds 1999 een gevangenisstraf uit.

Volgens Turkse media schrijft het akkoord ook voor dat de PKK-rebellen Turkije zullen inruilen voor Irak zodra de gevechten stopgezet zijn. Ze zullen ook hun wapens inleveren. Tegelijkertijd zal de Turkse regering geleidelijk aan honderden Koerdische militanten vrijlaten die verdacht worden van banden met de PKK.

De Turkse autoriteiten hebben het bestaan van het akkoord nog niet officieel bevestigd. Ook Ahmet Türk, een invloedrijk volksvertegenwoordiger van de belangrijkste legale Koerdische partij, weigerde commentaar te geven.

Het conflict tussen Koerden en Turken heeft sinds 1984 al 45.000 slachtoffers geëist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud