Vrij reizen in Europa na één prik

Het vaccinatiebewijs heeft de vorm van een QR-code, zoals je ook je vliegticket kan scannen met je smartphone. ©Photo News

De onderhandelingen over een Europees coronacertificaat zitten in de laatste rechte lijn. Ook wie slechts één keer gevaccineerd is, zal vanaf 21 juni vrij kunnen reizen in Europa.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hopen deze week een akkoord te vinden over het 'groen digitaal certificaat', het pasje dat vrij reizen in Europa mogelijk moet maken. Begin volgende week overleggen de 27 Europese leiders fysiek in Brussel. Tegen dan moeten de politieke pijnpunten uitgeklaard zijn. Voor het oplossen van de technische problemen is tijd tot 21 juni, het begin van het Europese zomerseizoen mét coronapas.

De pas is niet meer dan een QR-code, zoals bij een vliegticket. De code zegt of iemand gevaccineerd is, antilichamen heeft of onlangs negatief testte. Ook wie nog maar één prik kreeg, kan vrij reizen in Europa. Dat opent perspectieven voor veel Europese jongeren deze zomer.

Technisch valt nog veel te regelen om een werkend systeem te hebben vanaf 21 juni, erkennen EU-diplomaten.

Voor reizigers van buiten de EU gaat Europa wel een volledige vaccinatie eisen. Lidstaten beslissen zelf of ze reizigers toelaten die een prik kregen van bijvoorbeeld het Spoetnik- of Sinopharm-vaccin, dat nog niet goedgekeurd werd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

De laatste loodjes in de onderhandelingen gaan over de betaalbaarheid van de PCR-testen, de klassieke coronatesten. Het Europees Parlement, dat die tests gratis wilde in heel Europa, vangt daarvoor bot bij de lidstaten. De EU-landen staan ook op hun voorrecht om beperkende maatregelen zoals quarantaine op te leggen in noodsituaties.

Technisch valt nog veel te regelen om een werkend systeem te hebben vanaf 21 juni, erkennen EU-diplomaten. Kan het gastland informatie, bijvoorbeeld van een tweede PCR-test, in het systeem stoppen bijvoorbeeld? En hoe worden toeristen die met de wagen reizen gecontroleerd? Duitsland, Ierland en Zweden vragen meer 'inlooptijd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud