Vrijhandelsgesprekken krijgen steun Europees parlement

©EPA

Ondanks de toenemende kritiek op de vrijhandelsgesprekken tussen de VS en de EU, kregen ze donderdag brede steun in het Europees Parlement, ook van de sociaal-democraten. Daarmee nemen ze een belangrijke horde.

Het Europees Parlement schaarde zich donderdag in een commissievergadering over internationale handel achter de vrijhandelsgesprekken tussen de EU en de VS. Ze kreeg de brede steun van de vier grootste fracties - de Europese Volkspartij, de sociaal-democraten, de liberalen en de eurokritische ECR, waartoe de N-VA behoort.

Final vote of #INTA Committee today on #TTIP pic.twitter.com/r0JbMWWSBM— Emma McClarkin (@EmmaMcClarkin) May 28, 2015

 

Het grootste struikelblok waren de rol van internationale investeringstribunalen, die een land kunnen veroordelen omdat het bijvoorbeeld een investeerder onteigent. De groenen zien daarin een privatisering van justitie en zijn - mede - daarom tegen de handelsgesprekken. De sociaal-democraten hadden ook grote bezwaren, maar stemmen nu in met een modernisering van die tribunalen.

Die modernisering komt er op neer dat de tribunalen transparanter en via publieke zittingen moeten werken. Er moet ook beroep mogelijk zijn. België is nog maar één keer voor zo'n tribunaal gedagvaard, naar aanleiding van de nationalisering van Fortis. Maar het ontsnapte aan een veroordeling omdat de rechter zich onbevoegd moest verklaren. Europees commissaris voor Handel Ceclia Malmström (foto), die de onderhandelingen leidt, had zo'n modernisering voorgesteld.

De motie die het Europees Parlement donderdag aannam, komt in grote lijnen overeen met het onderhandelingsmandaat dat de Commissie in juni 2013 kreeg van de Europese regeringsleiders en staatshoofden. Toch is het belangrijk, omdat het de kritiek wegneemt dat er te weinig democratisch draagvlak is voor de gesprekken. Het maakt dat de gesprekken na de storm van kritiek de baan houden.

De motie is niet bindend, maarals de onderhandelingen afgerond zijn moet het Europees Parlement groen licht geven aan het verdrag. Daarom is de officiële steun in het parlement voor de gesprekken belangrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud