Advertentie

VS dreigen met sancties tegen Turkije

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. ©AFP

De spanningen tussen de VS en Turkije lopen hoog op omdat de Turken Russische afweerraketten hebben besteld. De VS dreigen F-35-gevechtsvliegtuigen niet te leveren.

Wekenlang al zijn er spanningen tussen de NAVO-partners Turkije en de VS. Het voornemen van Turkije om het Russische rakettenafweersysteem S-400 te kopen wekte de woede op van de VS. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verdedigt de beslissing. Volgens hem gaat het om een soevereine beslissing en voelt Turkije zich niet gebonden door het NAVO-lidmaatschap. Erdogan stelde gisteren in Turkse media zelfs dat de levering van de raketten, gepland voor juli, vervroegd kan worden ‘door de provocaties van Washington’. De Turkse president sloot verdere leveringen van de S-400 evenmin uit.

Bij de ondertekening van het contract liet de Russische president Vladimir Poetin maandag nog optekenen dat zijn land met Turkije ‘gezamenlijk hoogtechnologische wapens’ zou ontwikkelen en dat nog andere ‘erg beloftevolle projecten’ tussen beide landen in de pijplijn zitten.

We gaan gezamenlijk hoogtechnologische wapens ontwikkelen.
Russische president Vladimir Poetin

Vorige week had de Amerikaanse vicepresident Mike Pence Turkije al gewaarschuwd dat het moest kiezen tussen een ‘cruciaal lidmaatschap’ van de NAVO of ‘de veiligheid van de organisatie in gevaar brengen’. Vier invloedrijke Amerikaanse senatoren - twee Republikeinen en twee Democraten - dreigden in een bijdrage in de krant The New York Times gisteren zelfs met sancties als Turkije voor de Russische wapens kiest. ‘Die sancties zullen Turkije hard treffen.’

Turkije zou niet alleen geen F-35-gevechtsvliegtuigen krijgen, maar ook geschrapt worden uit alle mogelijke compensatieprogramma’s. ‘Turkije is een belangrijke partner in het F-35-programma, maar niet onvervangbaar’, menen de senatoren. Turkije heeft honderd F-35’s besteld.

Informatie

De Amerikanen vrezen dat door de installatie van het Russische S-400-systeem belangrijke informatie over de F-35 in handen komt van Moskou. De gevechtsvliegtuigen wisselen gegevens uit met andere militaire afweersystemen. De VS en Turkije onderhandelden ook over de mogelijke aankoop van Patriot-systemen door de Turken, maar die gesprekken draaiden op niets uit.

Ondanks de krasse taal uit Washington houdt Erdogan vast aan de deal met Poetin. Die hoopt zijn Turkse ambtgenoot ook aan zijn zijde te krijgen in het Syrische conflict. Turkije heeft vooral moeite met de Koerdische aanwezigheid in de noordelijke regio Idlib. Volgens het Kremlin is de kwestie ‘op te lossen’.

Turkije is een belangrijke partner in de NAVO. Het land is de vooruitgeschoven post in het Midden-Oosten en is vaak cruciaal voor interventies door de trans-Atlantische alliantie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud