VS en EU tonen zich klaar voor handelsoorlog

©AFP

De Europese Commissie en de Amerikaanse president Donald Trump losten gisteren waarschuwingsschoten, om te tonen dat ze klaarstaan als een handelsoorlog uitbreekt.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sinds het aantreden van Trump een andere visie op internationale handel. Zondagavond en maandag liepen de spanningen tussen de twee verder op.

Zondagavond zei Trump op de Britse tv-zender ITV dat de Europese Unie de VS ‘erg oneerlijk’ behandelt. ‘We krijgen er onze producten niet binnen. Het is erg, erg moeilijk. En toch sturen zij hun producten naar ons - geen belastingen, erg weinig belastingen. Het is erg oneerlijk.’

De Europese Unie is erg, erg oneerlijk geweest ten opzichte van de Verenigde Staten. En ik denk dat dat heel erg in hun nadeel zal uitdraaien.
Donald Trump
President VS

Trump waarschuwde voor mogelijke gevolgen. ‘Ik heb veel problemen gehad met de Europese Unie, en dat zou vanuit een handelsoogpunt bekeken in iets erg groots kunnen veranderen’, sprak hij. ‘Ze zijn overigens niet de enige. Ik kan veel landen en plaatsen opnoemen die dat doen. Maar de Europese Unie is erg, erg oneerlijk geweest ten opzichte van de Verenigde Staten. En ik denk dat dat heel erg in haar nadeel zal uitdraaien.’

De Europese Commissie antwoordde maandagmiddag op die uitlatingen, al deed ze het iets meer afgemeten. ‘De Europese Unie staat klaar om snel en passend te reageren als onze export wordt getroffen door Amerikaanse maatregelen die de handel beperken’, zei Margaritis Schinas, de woordvoerder van Jean-Claude Juncker.

Op de vraag of er indicaties zijn dat zulke maatregelen eraan zitten te komen, gaf hij geen antwoord. Ook over de aard van eventuele Europese sancties zei hij niets.

Niet op dezelfde lijn

Het interview met Trump werd donderdag al opgenomen op het Wereld Economisch Forum in Davos. Daar maakte ook Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström al duidelijk hoe de EU en de VS niet op dezelfde lijn zitten. ‘Veel landen snappen het gebrek aan leiderschap van de Verenigde Staten niet’, zei ze. ‘De VS trekken zich terug van het internationale toneel. Daardoor komt plaats vrij voor de Europese Unie om te tonen dat we wel degelijk goede handelsakkoorden kunnen sluiten.’

Veel landen snappen het gebrek aan leiderschap van de Verenigde Staten niet.
Cecilia Malmström
Europees commissaris voor Handel

Sinds het aantreden van Trump sloot de EU al handelsakkoorden met Canada en Japan en hoopt het een handelsakkoord met Zuid-Amerika snel af te ronden. De gesprekken over TTIP, een handelsakkoord tussen de EU en de VS, zitten sinds de verkiezing van Trump in de koelkast.

Trump zei in Davos dat hij openstaat voor internationale handel, maar alleen als die de belangen van de VS dient. De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin zei vorige week blij te zijn met de lage dollar, omdat die Amerikaanse producten goedkoper maakt in de rest van de wereld. Ook in die uitspraak werd de dreiging van een handelsoorlog gezien.

Ondanks de felle retoriek zijn er ook signalen dat Trump milder is geworden voor internationale handel dan een jaar geleden, toen de extreemrechtse Steve Bannon nog zijn adviseur was. Zo beloofde hij destijds uit het Canadees-Amerikaans-Mexicaans handelsakkoord Nafta te stappen, maar uiteindelijk ging hij akkoord met een bijsturing van het verdrag. De zesde onderhandelingsronde in die Nafta-gesprekken eindigt maandagavond. De onderhandelaars geven al enkele dagen aan dat nog een zevende ronde op til is in februari in Mexico City.

Een van de punten van discussie is of Nafta na vijf jaar automatisch vervalt als niet alle drie landen het verdrag herbevestigen. De VS wil zo’n ‘sunsetclausule’, Canada en Mexico niet. 

In Davos voegde Trump aan zijn slogan 'America First', ook een zinnetje toe dat op iets meer openheid wijst: 'It's not America Alone'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud