Advertentie
Advertentie

VS leveren wapens aan Oekraïne, Rusland boos

Russische troepen in Oekraïne. ©REUTERS

De Verenigde Staten hebben beslist wapens te leveren aan Oekraïne. 'Een gevaarlijk besluit dat tot nieuwe slachtoffers kan leiden', klinkt het in Rusland.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat de Verenigde Staten aan Oekraïne 'verbeterde defensieve mogelijkheden' zullen bieden, aangezien Kiev vecht tegen door Rusland gesteunde separatisten in het oostelijke deel van het land.

Uit Rusland kwamen zaterdag afkeurende reacties. 'Het Amerikaanse besluit om wapens te leveren aan Oekraïne is gevaarlijk omdat het Kiev zal aanmoedigen geweld te gebruiken in Oost-Oekraïne', zei de nummer twee van Buitenlandse Zaken, Grigori Karasin.

Franz Klintsevitsj, lid van het Russische parlement, zei dat Kiev wapenleveringen zal beschouwen als steun voor zijn acties. 'De Amerikanen sturen de Oekraïense strijdkrachten regelrecht de oorlog in. Deze beslissing dreigt tot nieuwe slachtoffers te leiden', voegde hij eraan toe.

Oproep tot overleg

Sinds de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim in 2014 zit het conflict tussen Oekraïne en Rusland over Oost-Oekraïne muurvast. Kiev beschuldigt Moskou ervan troepen te hebben in die regio en er zware wapens naartoe te sturen.

De Amerikanen sturen de Oekraïense strijdkrachten regelrecht de oorlog in.
Franz Klintsevitsj
Russisch parlementslid

De Russen weerleggen die beschuldiging evenwel. De afgelopen drie jaar kwamen zeker 10.000 mensen om door de vijandelijkheden.

De Franse president, Emmanuel Macron, en de Duitse kanselier, Angela Merkel, riepen de strijdende partijen zaterdag nog eens op tot onderhandelingen. 'Dit conflict kan alleen via onderhandelingen beslecht worden', klonk het in een gezamenlijk communiqué.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud