VS overwegen represailles voor Franse digitaks

De Verenigde Staten zijn misnoegd over de Franse digitaks omdat die hun bedrijven zou viseren. ©REUTERS

Washington vindt dat de omzettaks van 3 procent op internetreuzen, die vandaag groen licht zou krijgen in de Franse Senaat, Amerikaanse bedrijven viseert.

'De Verenigde Staten maken zich ernstige zorgen dat de taks op digitale diensten op een onrechtvaardige manier de Amerikaanse bedrijven viseert', verklaarde de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer woensdag in een communiqué.

'De president heeft de opdracht gegeven om de gevolgen van de wetgeving te onderzoeken en na te gaan of de wet discriminerend of onredelijk is, en of ze een last of een belemmering vormt voor de Amerikaanse handel.' Dat Amerikaans onderzoek kan uitmonden in douaneheffingen op Franse producten als tegenmaatregel.

Google-taks

De Franse digitaks of 'Google-taks' is al maanden een doorn in het oog van de Amerikanen en viseert internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen.

Ze zouden een omzetbelasting van 3 procent opgelegd krijgen. De digitaks kijkt naar inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies.

Volgens Parijs viseert het de Amerikaanse techgiganten niet en zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Weliswaar voornamelijk Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.

Groen licht in Senaat?

De Franse Assemblée gaf vorige week al groen licht voor het wetsontwerp en verwacht wordt dat de tekst donderdag ook de goedkeuring krijgt in de Senaat. De Franse regering mikte lang op een Europese belasting, maar stuitte op heel wat tegenstand van onder meer Ierland en de Scandinavische landen. Daarom besloot het op eigen houtje een digitaks in de steigers te zetten. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire presenteerde het wetsontwerp voor de 'Googletaks' al begin maart dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud