VS, VK en Frankrijk boycotten G8 in Rusland

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. (foto: EPA) ©EPA

De toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zetten de diplomatieke relaties met het Westen zwaar onder druk. Verschillende landen, met name de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, hebben de voorbereidende werkzaamheden rond de G8-top in het Russische Sotsji opgeschort. De top van de acht machtigste landen ter wereld is in juni gepland.

De Amerikaanse president Barack Obama zou de beslissing om niet deel te nemen aan de voorbereidende vergaderingen hebben meegedeeld aan zijn ambtgenoot Vladimir Poetin in een bijzonder lang telefoongesprek, dat naar verluidt 90 minuten duurde. Volgens de VS is aan Rusland gezegd dat het land zich door zijn houding 'steeds meer politiek en economisch isoleert'.

John Kerry, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, zei op de Amerikaanse zender NBC zelfs dat Rusland dreigt zijn plaats binnen de G8 - de acht machtigste landen van de wereld - kwijt te spelen, als het land zijn militaire interventie op de Krim voortzet. 'Als Rusland lid wil zijn van de G8, dan moet het zich gedragen als een land van de G8', aldus Kerry.

Duitsland vindt het geen goed idee om Rusland uit de G8 te verbannen. 'Het platform van de G8 is het enige waar wij, het Westen, rechtstreeks praten met Rusland. En wij zouden dat platform moeten opofferen?', zei Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken op de openbare omroep ARD.

Ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nemen niet deel aan de voorbereidende gesprekken rond de G8-top in Sotsji, die deze week gepland zijn. De aanpak voor latere meetings wordt nog bekeken, zei Brits Buitenlandminister William Hague voor hij het vliegtuig nam naar Kiev voor gesprekken met de nieuwe Oekraïense regering.

De Canadese premier Stephen Harper sloot zich bij de VS aan en riep zijn ambassadeur uit Moskou naar Canada terug voor overleg.

Een land als Tsjechië roept dan weer de Russische ambassadeur ter verantwoording over het conflict in Oekraïne. De Tsjechische regering komt zondagavond ook samen om te overleggen over de bevoorradingszekerheid rond aardgas. Dat gas koopt het land vooral in Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud