Advertentie
Advertentie

Wachten op statement van eurogroepp

Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt bij eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos. ©Photo News

De 19 ministers van de eurozone hebben hun vergadering over het nieuwe steunplan voor Griekenland om 21 uur beëindigd. Het is nog afwachten wat de uitkomst is.

Kan het technische akkoord over een nieuw steunplan voor Griekenland ook omgezet worden in een politieke deal? Met die vraag in het achterhoofd begonnen de 19 ministers van Financiën van de eurozone vrijdagnamiddag aan hun vergadering.

De zogenaamde Eurogroep is niet louter een formaliteit. Want enkele lidstaten gaven de afgelopen dagen en uren al te kennen nog behoorlijk wat verduidelijkingen te willen rond een aantal punten in het zogenaamde memorandum of understanding (MoU), het document met de spelregels waaraan de Grieken zich de komende drie jaar moeten houden als ze zowat 85 miljard euro noodsteun willen krijgen van de internationale geldschieters.

Voorbehoud

Berlijn maakte vooraf het meeste voorbehoud. 'Ik heb best nog wat vragen over de deal en die ga ik tijdens de Eurogroep van vrijdag op tafel gooien', gaf de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, woensdag al aan. Maar ook de Fransen, de Nederlanders en de Finnen lieten weten te zullen aansturen op een extra woordje uitleg over bepaalde thema's. Toch zei Schäuble bij aankomst dat er vandaag een akkoord kan worden verwacht. 

Ook van Griekse kant klinken er positieve geluiden. Er is sprake van een financiering van 13 miljard euro nu en snel nadien nog eens 10 miljard euro voor de herkapitalisering van de banken. 

Greek FinMin sources say EWG went well, #Greece to receive €13bln now (12.5 for debt, 0.5 for arrears) & €10bln soon after for bank recap— Nick Malkoutzis (@NickMalkoutzis) 14 augustus 2015

 

Een eerste belangrijk discussiepunt wordt het Griekse privatiseringsprogramma. De autoriteiten in Athene moeten de volgende jaren 50 miljard euro zien binnen te rijven door staatsactiva van de hand te doen. 

Vrijblijvend

In het MoU beloven de Grieken een speciaal privatiseringsfonds op te richten. Maar voor Berlijn is de passage te vrijblijvend. Ook de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, worstelt nog met vragen over de privatiseringsplannen. 'Net als de Fransen', klonk het donderdag in Berlijn.

Dat niet alle lidstaten van de eurozone vertrouwen hebben in de Griekse beloftes om staatsactiva te verkopen, hoeft niet te verbazen. In ruil voor de twee vorige reddingsplannen - samen goed voor 240 miljard euro - moest Hellas ook al massaal privatiseren. Maar dat engagement bleef grotendeels dode letter.

Het privatiseringsprogramma vormt een belangrijk onderdeel van het reddingsplan. Want twee derde van de opbrengst is gereserveerd voor de herkapitalisering van de nooddruftige Griekse banken en de sloop van de torenhoge schuldenberg.

IMF

Daarnaast rekenen de Duitsers, de Nederlanders en de Finnen op verduidelijkingen over de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het derde reddingsplan. 'Voor Nederland is het cruciaal dat het IMF inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de steun voor de Grieken', zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vrijdag voor aanvang van de vergadering. De Duitsers en de Finnen zitten op dezelfde lijn.

Maar de instelling met hoofdzetel in Washington is niet van plan snel knopen door te hakken over haar verdere deelname aan het Griekse avontuur. Ze liet vorige week al weten op zijn vroegst in november te zullen beslissen of het vers geld in Griekenland pompt.

Schuldverlichting

Toen luidde het dat het IMF eerst wil zien dat het de Grieken menens is met het doorvoeren van nieuwe besparingen en hervormingen. Maar in Washington speelt nog een andere kwestie mee, bleek in de nacht van donderdag op vrijdag. 'We wachten tot onze Europese partners beslissingen nemen over een verlichting van de Griekse schuld', zei Delia Velculescu, de IMF-onderhandelaarster in het dossier-Griekenland.

De Grieken torsen momenteel een schuld van ruim 300 miljard euro, of ruim 170 procent van het bruto binnenlands product. 'Onhoudbaar', oordeelt het IMF. Het stuurt dan ook al maanden aan op een schuldverlichting. Maar die piste ligt erg moeilijk in Duitsland.

Voorts nemen de ministers van Financiën de Griekse begrotingsdoelstellingen voor volgend jaar onder de loep. Ze hopen ook meer duidelijkheid te krijgen over de wijze waarop Athene de kosten van de overheidsdiensten te drukken. Ten slotte gaan ze de Grieken verduidelijkingen vragen over de timing van de hervormingsplannen, de uitvoering en de evaluatie ervan.

Parlementen

Als de Eurogroep in de loop van vrijdag haar fiat geeft aan de Griekse deal, beginnen de miljarden evenwel nog niet meteen te stromen naar Athene. Begin volgende week moeten nog enkele nationale parlementen, waaronder het Duitse, groen licht geven aan het nieuwe steunplan.

De geldkraan lijkt dan ook ten vroegste woensdag te kunnen opengaan. De Grieken krijgen de noodsteun niet in een keer maar in schijven. Wellicht omvat de eerste schijf 20 tot 25 miljard euro. Dat bedrag zal snel opgesoupeerd zijn.

Oktober

Want de Grieken moeten donderdag een lening van 3,2 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Met nog eens ruim 7 miljard euro moeten de Grieken het overbruggingskrediet dat ze in juli kregen, aflossen. En voor een eerste herkapitaliseringsronde van de banken zou 10 miljard euro gereserveerd worden.

Of de Grieken daarna snel een tweede schijf noodsteun krijgen, hangt van henzelf af. Dat maakte Dijsselbloem vrijdag nog eens duidelijk. 'Als er in werkelijkheid niets gebeurt, wordt het programma stopgezet.' De eurolanden zullen in oktober bekijken hoe ver de Grieken zijn met het doorvoeren van de beloofde maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud