Advertentie

Wapenfabriek explodeert in oosten Oekraïne

©AFP

In de Oekraïense regio Donetsk is zaterdag een militaire fabriek vernield door een enorme explosie. Het incident vond plaats enkele uren nadat regering en rebellen een akkoord hadden bereikt over de creatie van een bufferzone in het oosten van Oekraïne.

Een grote explosie vernietigde zaterdag een militaire fabriek in de regio Donetske. De explosie werd gevolgd door kleinere explosies en een rookpilaar, meldden Russische media. Het is niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt en of er doden en gewonden zijn gevallen.

Op videobeelden zijn de explosies te zien. Volgens mensen uit de omgeving worden in de fabriek onder meer munitie en explosieven gemaakt. Rebellen beweren dat de fabriek is geraakt door mortiergranaten of raketten van het Oekraïense leger.

Bufferzone

In de vroege ochtend hadden vertegenwoordigers van de separatisten en van de Oekraïense en Russische regering een akkoord bereikt tijdens overleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze raakten het onder meer eens  over een bufferzone, meldde een vertegenwoordiger van Kiev.

'Zware artillerie wordt 15 kilometer van de frontlinie weggehaald', zei Leonid Koetsjma, een voormalige president van Oekraïne. Daardoor ontstaat een bufferzone van 30 kilometer. De OVSE zal toezien op de handhaving van die zone.

De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat het staakt-het-vuren in stand kan worden gehouden. Die wapenstilstand werd op 5 september ingesteld. Sindsdien waren er wel geregeld incidenten, vooral rond de stad Donetsk.

Noodhulp

Inmiddels heeft Rusland  opnieuw een konvooi vrachtwagens met noodhulp gestuurd naar Oekraïne. De eerste vrachtwagens zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense stad Donetsk, meldde persbureau RIA Novosti. De wagens zijn op hetzelfde punt Oekraïne binnengereden als de eerste twee konvooien, zonder goedkeuring van de autoriteiten in Kiev.

In totaal gaat het om ongeveer 200 vrachtwagens. Volgens de Russen bestaat de noodhulp uit water, voedsel en generatoren voor elektriciteit. Oekraïne heeft herhaaldelijk laten weten niet gediend te zijn van de ongecontroleerde operatie en noemt de actie van Rusland een provocatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.