Advertentie

Water- en stroomtekort dreigt in Oost-Oekraïne

De vijandelijkheden van de afgelopen maanden richtten een ravage aan in het oosten van Oekraïne. ©REUTERS

Burgers in Oost-Oekraïne hebben steeds meer af te rekenen met zware ontberingen. 'De infrastructuur is grotendeels vernietigd en burgers hebben daardoor maar beperkte toegang tot water en elektriciteit', waarschuwen de Verenigde Naties (VN).

Vier maanden na het begin van de vijandelijkheden tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne wordt de situatie in de regio steeds schrijnender.

'Onmiddellijke actie dringt zich op om het conflict een halt toe te roepen en te voorkomen dat nog meer mensen in gevaar komen', zei John Ging, hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties.

Volgens de VN is de infrastructuur in het oosten van het land zo zwaar beschadigd dat water- en stroomtekorten dreigen. 'Dat mensen steeds meer af te rekenen krijgen met zware ontberingen, is de schuld van Oekraïne', repliceerde Rusland tijdens een zitting van de Veiligheidsraad van de VN.

Maar heel wat Westerse landen zijn het met die Russische kritiek niet eens. Zij wezen onmiddellijk met een beschuldigende vinger naar de Russische autoriteiten.

Het Westen klaagt al maanden dat Moskou zijn invloed op de pro-Russische separatisten niet voldoende aanwendt om het conflict in Oost-Oekraïne te ontmijnen.

Oplossing

Dat conflict kostte sinds april al het leven aan meer dan 1.500 mensen. Ruim 102.600 anderen sloegen op de vlucht. 'En die tol dreigt nog op te lopen als niet snel een politieke oplossing uitgewerkt wordt die een eind maakt aan de oorlog', waarschuwde John Ging.

'Maar tot nu hebben de inspanningen om een oplossing te vinden maar weinig vruchten afgeworpen. Daardoor nemen de onveiligheid en het geweld in de regio hand over hand toe en verslechtert de humanitaire situatie zienderogen.'

Donetsk

Sinds het Oekraïense leger zijn offensief tegen de pro-Russische rebellen eind mei - na de verkiezing van Petro Porosjenko tot president - opvoerde, slaagde het erin een belangrijk deel van de oostelijke regio weer te veroveren op de separatisten.

De afgelopen dagen omsingelden de regeringssoldaten de industriële hoofdstad, Donetsk. Ze riepen de burgers op de stad te verlaten omdat ze een grootscheepse operatie voorbereiden in Donetsk. Het leger is zelfs van plan een corridor te creëren om de burgers op een veilige manier te ontzetten.

Volgens de burgemeester van Donetsk voerde het leger woensdagmorgen luchtaanvallen uit op zijn stad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud