Advertentie

'We raakten het zelfs niet eens om het oneens te zijn'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en zijn Griekse collega Yanis Varoufakis. ©REUTERS

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft een ontmoeting gehad met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Dat die nagenoeg niets opleverde, bleek tijdens de persconferentie na afloop. Beide heren verschilden zelfs van mening over het feit of ze het eens waren geraakt om het oneens te zijn.

Dat de ontmoeting tussen Varoufakis en Schäuble een harde dobber zou worden, lag voor de hand. Schäuble is, samen met bondskanselier Angela Merkel, zowat het gezicht van de begrotingsdiscipline die Duitsland predikt in Europa. En het is net tegen die besparingsdrift dat Varoufakis campagne voert tijdens zijn rondreis langs de verschillende Europese leiders.

De fout was dat een insolvabel land werd behandeld als een land met liquiditeitsproblemen.
Yanis Varoufakis
Grieks minister van Financiën

Schäuble trapte de persconferentie af na de ontmoeting, die aanzienlijk langer duurde dan voorzien. Dat leidde echter niet tot een overeenkomst, zo bleek na afloop. 'We zijn het eens geworden dat we het oneens zijn', aldus de Duitser, die er schalks aan toevoegde dat hij die uitdrukking gebruikte op aanraden van zijn woordvoerder. Maar daarmee was het ook afgelopen met de luchtigheid.

Het werd snel duidelijk dat Varoufakis weinig begrip heeft gevonden bij de Duitse regering. Schäuble benadrukte dat een schuldherschikking niet op tafel ligt, en dat Griekenland verder moet samenwerken met het IMF, de EU en de ECB. Nochtans liet Varoufakis de voorbije dagen al meermaals optekenen dat hij niet langer wil samenwerken met die zogenaamde trojka. Schäuble merkte ook op dat hij 'sceptisch' is over een aantal hervormingen die de nieuwe Griekse regering intussen al doorvoerde, zoals het afblazen van de verkoop van staatsactiva, het opnieuw aanwerven van ambtenaren en het verhogen van het minimumloon.

De opmerkingen van Schäuble waren echter maar een opwarmertje voor wat Varoufakis nadien te vertellen had. 'We zijn het zelfs niet eens geworden om het oneens te zijn', vatte de Griek aan. Hij vroeg opnieuw dat de regering van premier Alexis Tsipras de nodige tijd zou krijgen om haar plannen uit te werken. Wat daarna volgde, kan enkel gezien worden als een uitgebreide kritiek op het Europese beleid dat in de eerste plaats werd aangestuurd door de man die op dat moment naast Varoufakis zat.

 

Varoufakis giving full-blown critique of German-led approach to Greece, about two feet from guy who's led it.— Charles Forelle (@charlesforelle) February 5, 2015

 

Hij noemde de eerste reddingsoperatie voor Griekenland in 2010 'een vergissing'. 'De fout was dat een insolvabel land werd behandeld als een land met liquiditeitsproblemen', aldus Varoufakis. Hij herhaalde nogmaals dat hij de volgende schijf internationale steun, voorzien voor eind februari, niet zal aanvaarden. De Griekse regering stuurt zo bewust aan op een einde van het internationale steunprogramma, als stok achter de deur om de voorwaarden voor die hulp te heronderhandelen.

In zijn eigengereide stijl ging Varoufakis dan nog een stap verder. 'Duitsland is bij uitstek het Europese land dat de Griekse problemen van vandaag het beste kan begrijpen, gezien de eigen ervaringen tijdens het interbellum', klonk het. Een verwijzing naar de gefaalde Weimarrepubliek, die de weg plaveide voor de opkomst van Hitler en het naziregime. Hij verwees er overigens naar dat de leden van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad 'geen neonazi's, maar gewoon nazi's zijn'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud