Weer terreurhuiszoekingen in Duitsland

De Duitse antiterreurpolitie viel vorige week vrijdag ook al binnen in een tiental appartementen in Berlijn. ©EPA

De Duitse politie is dinsdag in alle vroegte binnengevallen op verschillende plaatsen in Berlijn, Brandenburg en Thüringen. De huiszoekingen vloeien voort uit de antiterreuroperatie die de autoriteiten eind vorige week lanceerden.

De Duitse politie doorzocht vorige week vrijdag in Berlijn een tiental appartementen in de strijd tegen het moslimextremisme. Bij de operatie pakte ze twee Turken op. Ze verdenkt hen ervan aan het hoofd gestaan te hebben van een terreurgroepering die behalve uit Turken ook uit mensen uit Tsjetsjenië en Dagestan zou bestaan.

De groepering zou kandidaat-jihadisten financieel en materieel gesteund hebben. Ze zouden ook mee een aanslag voorbereid hebben op Syrische soldaten. Maar de Duitse autoriteiten hebben geen aanwijzingen dat aanslagen op Duits grondgebied in de pijplijn zaten.

De afgelopen dagen onderzochten de speurders de piste verder. Dat onderzoek zette hen er dinsdagmorgen toe aan nieuwe huiszoekingen uit te voeren. Zowat 200 agenten vielen in alle vroegte binnen in 13 appartementen in Berlijn, Brandenburg en Thüringen.

'De personen die we in het vizier namen met de nieuwe huiszoekingen, hadden nauw contact met de twee personen die vorige week zijn opgepakt. Maar voorlopig wordt niemand in staat van beschuldiging gesteld', klonk het bij de politie. 

De Duitse antiterreuroperaties staan los van de antiterreuracties die de Belgische en de Franse politie de afgelopen dagen uitvoerden. 

Frankrijk

Ook in het Franse dossier viel dinsdagochtend nieuws te rapen. Het parket van Parijs maakte immers bekend dat vier mensen die vorige vrijdag opgepakt werden bij een reeks huiszoekingen in de buurt van Parijs, doorverwezen worden.

De Franse politie voerde die huiszoekingen uit bij mensen die mogelijk contact hadden met Amedy Coulibaly, de terrorist die op 8 en 9 januari in Parijs een agente en vier bezoekers van een joodse supermarkt doodschoot.

Bij die actie pakte ze in totaal twaalf mensen op. Afgelopen weekend raakte bekend dat de aanhouding van negen personen is verlengd. Drie anderen werden vrijgelaten.

Dinsdagochtend maakten de autoriteiten dus bekend dat vier mannen - tussen 22 en 28 jaar - doorverwezen worden naar de rechtbank. 'Ze worden in de loop van de dag voorgeleid en worden normaal in staat van beschuldiging gesteld', klonk het bij het Parijse parket.

De speurders verdenken de vier twintigers ervan medeplichtigen te zijn van Coulibaly. Mogelijk leverden ze hem logistieke steun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud