Advertentie
Advertentie

Weerstand bij IMF voor Griekse redding

IMF-topvrouw Christine Lagarde eerder deze maand met de Griekse miinister van Financiën Eucleides Tsakalotos. ©REUTERS

Hoewel het Internationaal Monetair Fonds mee onderhandelt over een nieuwe Griekse redding, kan het zelf niet opnieuw miljarden pompen in het reddingsplan, zegt de IMF-top.

Het hoofd van het IMF-team in Griekenland, Delia Velculescu, landt vandaag in Athene met een slechte boodschap. Het IMF onderhandelt mee over een derde Griekse reddingsplan, maar kan er op dit moment zelf geen geld in stoppen.

De raad van bestuur van het IMF vergaderde woensdag over de Griekse kwestie. Daar zou de top van de administratie aan de raad hebben uitgelegd dat Athene niet aan de voorwaarden voldoet om opnieuw IMF-steun te krijgen. Nota's van die vergadering lekten uit in Financial Times.

De reden is tweeledig. De Griekse regering heeft te veel overheidsschulden, die niet te betalen zijn. Daarom dringt IMF-topvrouw Christine Lagarde er al weken op aan dat er eerst een schuldverlichting voor Athene moet komen.

De tweede reden is dat de Griekse regering de voorbije vijf jaar niet echt getoond heeft dat ze in staat is afgesproken hervormingen ook door te voeren.

Het IMF kan daarom maar zelf opnieuw geld lenen aan Athene als de Griekse overheid eerst een reeks hervormingen heeft doorgevoerd en nadat de eurolanden een deel van hun schulden aan Athene hebben kwijtgescholden, of de voorwaarden ervan lichter hebben gemaakt.

De eurolanden hebben de deur daartoe opengezet, maar alleen als er eerst een reddingsplan wordt afgerond én een eerste reeks van de bijhorende hervormingen is doorgevoerd. Dat betekent dat gesprekken over een schuldverlichting er ten vroegste ergens in november kunnen komen. Ook premier Alexis Tsipras had het deze week over die timing.

Maar de IMF-houding maakt dat de start van een reddingsplan moeilijker wordt. De eurolanden hebben afgesproken dat Athene de komende drie jaar tot 86 miljard euro nodig heeft, maar willen zelf maar met 50 miljard euro over de brug komen. Voor de rest werd deels op het IMF gerekend.

Reputatie

Mocht het IMF nu toch al deelnemen aan een Griekse redding, zou het zijn eigen reputatie op het spel zetten, staat in het document. Ook sommige IMF-lidstaten zoals Canada, Brazilië en enkele Aziatische landen vinden dat, schrijft Financial Times.

De weigerachtigheid bij het IMF maakt het moeilijker voor de Duitse regering. Daar wordt de deelname van het IMF aan een Grieks reddingsplan gezien als een garantie dat er strikt zal worden toegezien op de voorwaarden en dat Duitsland niet zal worden geïsoleerd als de boeman die als enige op discipline aandringt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud