'Welvaart behouden zal hard werk vergen'

Duits bondskanselier Angela Merkel (foto: Reuters) ©REUTERS

Europa zal hard moeten werken om zijn sociale zekerheid te vrijwaren, want met 7 procent van de wereldbevolking nemen we nu 50 procent van alle welzijnszorg voor onze rekening. Dat is de niet mis te verstane boodschap die de Duitse kanselier Angela Merkel meegeeft in een interview met Financial Times.

'Europa neemt vandaag nog maar 7 procent van de wereldbevolking voor zijn rekening, produceert 25 procent van het globale bruto binnenlands product maar financiert 50 procent van de wereldwijde uitgaven voor sociale zekerheid'. Opmerkelijk cijferwerk, dat de Duitse kanselier Angela Merkel meegeeft in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

Met het cijferwerk komt Merkel meteen tot de kern van haar boodschap. 'Het is duidelijk dat we erg hard zullen moeten werken om onze welvaart en onze manier van leven te vrijwaren. Elk van ons moet stoppen elk jaar meer uit te geven dan we verdienen'. Met andere woorden: het is een illusie te denken dat Berlijn veel water in de wijn zal doen in de queeste naar een strak begrotingsbeleid in de eurozone.

De Duitse kanselier geeft ook duidelijk aan dat Duitsland net als andere Europese landen ernstig moet nadenken over de financiering van de sociale zekerheid, zeker nu de bevolking in sneltempo vergrijst. Zelfs een land dat zijn schuldenlast en begroting onder controle heeft, zal niet concurrentieel zijn in de wereldeconomie als het gros van de begroting naar sociale zekerheid gaat en zo goed als niets naar onderzoek en ontwikkeling, waarschuwt Merkel.

Hollande

Merkel geeft als voorbeeld van hoe het niet moet, het Oost-Duitsland waarin ze als domineesdochter opgroeide. 'We waren er in Oost-Duitsland getuige van dat een socialistische economie die niet langer concurrentieel is, mensen welvaart ontzegt en uiteindelijk tot grote instabiliteit leidt.'

Het is geen toeval dat Merkel net nu haar boodschap via FT uitstuurt. Vorige week draaide de Europese top op een sisser uit. De Franse president François Hollande ketste het Duitse voorstel af dat alle eurolanden zich tot een 'concurrentie- en groeipact' zouden moeten verplichten.

De kanselier wil echter niet gezegd hebben dat de Frans-Duitse motor vierkant draait. 'Ook al vertegenwoordigen we verschillende landen en hebben we een verschillende politieke achtergrond, toch vinden we altijd samen een oplossing.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud