Wereldwijde vrees voor escalatie in Oekraïne

©AFP

Oekraïne heeft naar eigen zeggen verschillende voertuigen van een Russisch militair konvooi, dat donderdagnacht de grens zou overgestoken hebben, aangevallen. Rusland ontkent echter dat er verliezen zijn geleden en dat dat konvooi zelfs niet bestaat.

De wereld was gisteren beducht voor een escalatie van de crisis rond Oekraïne. De angst voor een ernstig militair treffen tussen Oekraïense regeringstroepen en Russische militairen zat er plots goed in nadat de Oekraïense president, Petro Porosjenko, Moskou ervan beticht had militaire voertuigen de grens met Oekraïne over gestuurd te hebben. ‘Maar we hebben het leeuwendeel van die colonne vernietigd.’

Rusland sprak de beschuldigingen echter tegen. ‘Geen enkele militaire eenheid heeft zich op het Oekraïense grondgebied begeven. De Oekraïeners jagen op spoken.’

Het welles-nietesspel zette Europa ertoe aan Rusland te waarschuwen tegen ‘unilaterale militaire acties’. Frankrijk riep Moskou ook op de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Door de vrees voor een escalatie lijkt Europa het diplomatieke overleg tussen Rusland en Oekraïne snel een fikse duw in de rug te willen geven. De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken stuurden hun Russische en Oekraïense evenknieën gisteren een uitnodiging om zondag in Berlijn de koppen bij elkaar te steken.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, lijkt dat overleg een kans te willen geven. ‘Het maakt niet uit of we aan een ronde of aan een vierkante tafel plaatsnemen. Als we maar met elkaar praten.’

Praten deden gisteren ook de kabinetschefs van Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin. Het gesprek leidde niet tot een doorbraak in de Oekraïense crisis. Maar Kiev en Moskou bereikten wel een akkoord over de verdeling van Russische hulpgoederen in Oost-Oekraïne. 

De escalatie van de Oekraïense crisis is een nieuwe tegenvaller voor de Europese economie. Donderdag bleek al dat de economische groei is stilgevallen. De toenemende geopolitieke spanningen bemoeilijken een economisch herstel in de tweede helft van het jaar.

Niet alleen politieke leiders maar ook beleggers reageerden gisteren zenuwachtig op de escalatie en dumpten aandelen. De EuroStoxx50 sloot 0,8 procent lager. De DAX-index verloor 1,4 procent omdat Duitsland relatief nauwe economische banden heeft met Rusland. Veilige havens als staatsobligaties waren in trek. Daardoor daalde de langetermijnrente in de sterke landen van de eurozone naar een historisch dieptepunt. De Duitse tienjaarsrente, die donderdag voor het eerst onder 1 procent zakte, klokte af op 0,95 procent. De Bel­gische rente eindigde op 1,34 procent. Voorts werd olie duurder.  

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud