Advertentie

Werkgevers mogen hoofddoeken verbieden

©Bergh, Marcel/Hollandse Hoogte

Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat bedrijven het recht hebben om tekenen van politieke, filosofische of religieuze uitingen te verbieden.

Een interne regel van een onderneming die het zichtbaar dragen van enig politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt, vormt geen directe discriminatie. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdagochtend beslist.

De uitspraak komt er na een klacht van een Belgische moslima en Unia, het voormalige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. De vrouw werd in 2003 aangenomen als receptioniste door het beveiligingsbedrijf G4S Secure Solutions, maar werd in 2006 ontslagen omdat ze haar hoofddoek wilde blijven dragen.

G4S Secure Solutions had een regeling ingevoerd dat het dragen van uiterlijke tekenen van politieke, filosofische of religieuze overtuigingen op de werklvloer verbiedt.

Hof legt wel voorwaarden op

Volgens het Hof, dat zich op vraag van het Belgische Hof van Cassatie over de zaak boog, is dat aanvaardbaar zolang de regeling voor alle werknemers van het bedrijf geldt en ze enkel wordt toegepast voor personeelsleden die in contact komen met klanten.

De regeling mag bovendien enkel worden ingevoerd om de neutraliteit van de onderneming te beschermen en niet omdat klanten aanstoot kunnen nemen aan een hoofddoek.

Ook moet de regel op alle politieke, filosofische en religieuze overtuigingen slaan en mag hij niet één godsdienst viseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud