Werkloosheid Nederland loopt verder op

©ANP XTRA

De Nederlandse regering kreeg donderdag gemengde economische cijfers op haar bord. De werkloosheid is opnieuw opgelopen, voor de derde maand op rij. Maar ook het consumentenvertrouwen en de bedrijfsinvesteringen zitten in stijgende lijn.

De werkloosheid liep in februari opgelopen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. Vorige maand zat 8,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk zat. In januari was dat nog 8,6 procent.

Het is de derde maand op rij waarin de werkloosheid stijgt. Het aantal werklozen nam met 13.000 toe tot 691.000, en is daarmee weer terug op het niveau van juli 2013. Het aantal werkloosheidsuitkeringen bleef volgens cijfers van het UWV stabiel ten opzichte van januari op 460.000.

De werkloosheid liep de laatste 3 maanden vooral op onder 25- tot 45-jarigen. Van de 13.000 werklozen die er in die periode gemiddeld per maand bij kwamen, vielen er 7.000 in die leeftijdsgroep. Het aantal jongeren zonder baan nam de afgelopen maanden nauwelijks toe.

Vertrouwen

De stijgende werkloosheid weegt voorlopig niet op het consumentenvertrouwen. De stemming van consumenten is deze maand verder verbeterd. De vertrouwensindicator van het CBS steeg in maart 3 punten en kwam uit op min 7. Dat betekent dat er 7 procent meer pessimisten dan optimisten zijn.

Het consumentenvertrouwen is sinds afgelopen zomer vrijwel onafgebroken toegenomen. In februari steeg de indicator 2 punten.

Consumenten waren in maart positief over het algemeen economisch klimaat, constateert het CBS. Hun zogenoemde koopbereidheid veranderde echter nauwelijks. Consumenten vonden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan een maand eerder.

En ook het investeringsklimaat is goed. Bedrijven investeerden in januari 6,7 procent meer dan een jaar eerder. De stijging is vooral toe te schrijven aan investeringen in de bouw en in machines.

Het is de vierde maand op rij waarin de bedrijfsinvesteringen hoger zijn dan een jaar eerder. Dat had volgens het CBS tot dusver vooral te maken met de autoverkopen. Veel bedrijven liepen in december vooruit op fiscale maatregelen waardoor uitbreiding van het wagenpark begin 2014 een stuk duurder werd. In januari was dat effect uitgewerkt en liepen de autoverkopen terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud