Werklozenleger zwelt aan tot 17,8 miljoen

Een jobkantoor in Rome. In Italië zit meer dan een derde van de jongeren zonder baan (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

In Italië neemt de werkloosheid door de eurocrisis schrikbarend toe. Volgens Rome is 10,8 procent van de actieve bevolking niet aan de slag. In heel de eurozone steeg het leger werklozen in juni met 123.000 tot 17,8 miljoen.

17.801.000. Dat is het leger werklozen dat de eurozone in juni volgens de cijferaars van Eurostat telde. Weerom 123.000 meer dan in mei, het equivalent van de bevolking van Brugge. De werkloosheidsgraad in de door de crisis geteisterde eurozone blijft wel stabiel op 11,2 procent, het hoogste peil sinds het begin van de statistieken in 1995.

De Italiaanse werkloosheid blijft maand na maand toenemen. In juni was 10,8 procent van de actieve bevolking niet aan de slag ten opzichte van 10,6 procent in mei. Het is al de vierde opeenvolgende maand dat de werkloosheid de belangrijke grens van 10 procent overschrijdt. De werkloosheid in de laars staat op het hoogste peil sinds het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat in 2004 begon met de maandelijkse publicatie van cijfers.

Behalve de algemene werkloosheid is vooral de jongerenwerkloosheid schrikbarend hoog. Liefst 34,3 procent van de jongeren onder 25 jaar heeft geen vaste betrekking. Sinds het land vorige zomer door de schuldenstorm werd geteisterd en de regering van Mario Monti drastische besparingen moest doorvoeren, stijgt de werkloosheid stelselmatig. Sinds eind 2011 bevindt de Italiaanse economie zich in recessie.

Duitsland

Ook in Duitsland neemt de werkgelegenheid al vier maanden op rij af. Uit de cijfers van het Duitse agentschap voor Werk blijkt dat 6,8 procent van de beroepsbevolking niet aan de slag is. In juni was dat slechts 6,6 procent. Zo benadert de werkloosheid bij onze oosterburen opnieuw 7 procent, het niveau van een jaar geleden.

Toch zijn de cijfers niet zo dramatisch als in Italië. Een deel van de stijging valt volgens Berlijn te verklaren door afgestudeerde studenten, die voor het eerst in de cijfers opduiken. 'Ondanks de lichte stijging toont het cijfer aan dat de Duitse arbeidsmarkt gezond is', stelt econoom Christian Schultz. 'Maar de eurocrisis heeft zeker invloed op de economie. Zo zien we toch enige terughoudendheid bij bedrijven om nieuwe aanwervingen te doen', stelt hij.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud