WHO: 'Uitblijven handelsakkoord na brexit niet einde van de wereld'

Roberto Azevedo is voorstander van een snel handelsakkoord tussen het VK en de EU, maar vreest geen zware gevolgens als dat zou uitblijven. ©AFP

Moest er op het moment van de brexit nog geen handelsakkoord zijn tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, dan zou dat voor de Britten 'niet het einde van de wereld zijn'. Dat heeft de directeur van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), Roberto Azevedo, zondag gezegd.

Zonder akkoord met de EU komt het Verenigd Koninkrijk onder de regels van de WHO te staan, wat zou leiden tot beperkingen inzake douane en tarieven.

'Ongeveer de helft van de handel van Groot-Brittannië valt al onder de regels van de WHO. Het gaat om de handel met de Verenigde Staten, China en andere grote opkomende landen waarmee de EU geen commerciële akkoorden heeft', zei Azevedo aan de krant The Sunday Telegraph.

'Indien de handel van het Verenigd Koninkrijk met de EU geregeld wordt volgens de regels van de WHO is dat dus niet het einde van de wereld', stelt de directeur, die eraan toevoegt dat hij wel voorstander is van het tijdig afsluiten van een akkoord.

Het Verenigd Koninkrijk wil op 29 maart 2019 uit de Europese Unie stappen, maar hoopt wel een vrijhandelsakkoord met Brussel af te sluiten. De EU weigert echter onderhandelingen over dergelijk akkoord op te starten vooraleer er een voorakkoord is rond kwesties als de factuur van de scheiding en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

De Britse minister van Internationale Handel Liam Fox verklaarde zondag  nog aan Sky News dat er eerst nood is aan een handelsakkoord vooraleer gepraat kan worden over de Ierse grenzen. 'We kunnen niet tot een finaal antwoord komen over de Ierse kwestie wanneer we geen idee hebben van de uiteindelijke situatie', zei hij met een verwijzing naar de Britse situatie na het vertrek uit de douane-unie en de interne markt.

'Indien jullie niet over een functioneel vrijhandelsakkoord met de EU beschikken, zouden jullie mogelijk vertragingen oplopen of met extra kosten opgezadeld worden, maar het is niet zo dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU volledig zou stoppen', zegt hij nog. 'Er zou een impact zijn, maar ik vermoed dat die volledig beheersbaar zou zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud