Advertentie
Advertentie

Wijzen hebben recepten voor Italië klaar

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano, kreeg vrijdag de rapporten overhandigd dat tien 'wijzen' de afgelopen tien dagen samenstelden. In de documenten sommen de experts enkele recepten op die Italië weer slagvaardig moeten maken. Een hervorming van de verkiezingswet staat hoog op het lijstje.

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano, had kort na Pasen tien wijze mannen het veld ingestuurd in een poging de politieke impasse in het land te doorbreken. De patstelling ontstond na de parlementsverkiezingen van 24 en 25 februari.

Vier wijzen bogen zich de afgelopen tien dagen over institutionele thema's. De zes andere experts kregen socio-economische onderwerpen voorgeschoteld.

Napolitano gaf de wijzen tien dagen op de proppen te komen met recepten om Italië weer op het juiste spoor te krijgen. In twee rapporten - van 29 en 83 pagina's - zetten de belangrijkste prioriteiten op een rijtje.

Verkiezingswet

De experts pleiten in de eerste plaats voor een wijziging van de verkiezingswet. Die is vandaag zo complex dat het erg moeilijk is een stabiele regering op de been te brengen die zowel in Kamer als Senaat een comfortabele meerderheid heeft.

'Voor een nieuwe verkiezingswet kunnen de politici zich laten inspireren door het proportionele systeem in Duitsland of het Spaanse systeem of ze kunnen een mix maken van het proportionele en het meerderheidssysteem', luidt het.

Maar het huidige tweekamerstel moet absoluut weg. 'Het huidige systeem kan immers niet garanderen dat een comfortabele meerderheid tot stand komt. Alleen de Kamer moet het vertrouwen kunnen geven aan een regering, niet de Senaat', stellen de wijzen.

Omlaag

Het aantal parlementaire commissies kan ook fors omlaag. 'Van de huidige 22 kunnen er gemakkelijk 12 geschrapt worden', luidt het. 

De experts houden eveneens een pleidooi voor een hervorming van justitie. 'Er moet dringend een redelijke termijn vastgelegd worden voor administratieve, burgerlijke en strafprocessen. En er moet een eind komen aan de overbevolking van de gevangenissen.'

Verf

Ook de arbeidsmarkt kan een nieuw likje verf gebruiken. De wijzen drukken de politici op het hart dringend oplossingen uit te werken voor de zogenaamde 'esodati'.

Dat zijn mensen die enkele jaren geleden met vervroegd pensioen gingen maar vandaag geen recht meer hebben op een pensioenuitkering omdat de ontslagnemende regering van premier Mario Monti de leeftijd voor vervroegd pensioen inmiddels optrok.

Impasse

'Deze rapporten zijn mijn persoonlijke bijdrage om Italië uit de politieke impasse te tillen', zei president Napolitano vrijdag. De 87-jarige ex-communist is aan zijn laatste weken als president bezig. Op 15 mei loopt zijn mandaat af. Vanaf 18 april kiezen de parlementsleden een nieuwstaatshoofd.

'Mijn opvolger kan conclusies trekken uit deze rapporten en de politieke partijen moeten beslissingen nemen', zei Napolitano. Hij sprak de hoop uit dat het land uiteindelijk toch een politieke en geen technocratenregering krijgt.

De gesprekken over de vorming van zo'n politieke regering zitten al weken muurvast. Op papier lijkt dmeest voor de hand liggende optie de vorming van een zogenaamde grote coalitie tussen centrumlinks en centrumrechts. Maar centrumlinks loopt niet warm voor dat scenario.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud