Wilders: 'Geen spijt, geen excuses'

Geert Wilders op de persconferentie zaterdagavond ©ANP

Na zijn controversiële 'minder Marokkanen'-uitspraak kampt de Nederlandse politicus Geert Wilders met een crisis binnen zijn rechts-populistische Partij voor Vrijheid en Vooruitgang (PVV). Toch zegt hij nergens spijt van te hebben: 'Ik heb niks of niemand excuses aan te bieden'.

Het is crisis bij de PVV, de partij van de charismatische anti-Europese en anti-islamistische stokebrand Geert Wilders. Bij de lokale verkiezingen woensdag riep Wilders, gebruik makend van zijn 'recht op vrije meningsuiting', zijn aanhangers op 'minder Marokkanen' te scanderen (zie NOS-clip onderaan).

Die aanval op één bevolkingsgroep, in plaats van Wilders' meer klassieke aanval op één religie, zette dit keer niet keer alleen kwaad bloed bij de 'usual suspects', zoals de linksliberale D66 van 'ruimdenkend' Nederland. D66-voorzitter Alexander Pechtold ergert er zich al een tijd aan dat Nederland van het enige extreem naar het andere gevallen is, van 'betutteling naar beschuldiging' van migranten.

Dit keer vinden ook veel partijgenoten van Wilders dat er een grens overschreden is. Zaterdagmiddag kondigen twee van de drie PVV-leden van de Friese Staten - de provincieraad van Friesland - aan de partij te verlaten.

Volgens de Friese politici is hun voorzitter het contact met de realiteit kwijt geraakt en is na de gebeurtenissen van woensdag 'de maat vol'. Wel benadrukken ze dat ze vierkant achter het PVV-programma blijven staan. Maar dus niet meer achter hun voorzitter, het enige lid van de PVV.

Eerder stapten ook al de Nederlandse parlementariërs Jorem van Klaveren en Ronald van Vliet op, omdat hun voorzitter zich niet onmiddellijk afstand wou nemen van zijn uitspraken. Ook Europees PVV-fractieleider Laurence Stassen trok haar conclusies.

Europese verkiezingen

Wegens de interne crisis schrapte Wilders een gepland optreden zondag op het congres van het Vlaams Belang. Die annulatie is meer dan symboliek. Wilders zet zwaar in op de Europese verkiezingen, in Nederland op 22 mei. Wilders wil bij die stembusslag met zijn PVV in combinatie met het Vlaams Belang en het onder Marine Le Pen oprukkende Franse Front National front vormen tegen het Europese establishment.

Wilders reageerde zelf zaterdagavond op een persconferentie in de Tweede Kamer. Wie excuses verwachtte, kwam bedrogen uit. 'Ik heb niks verkeerd gezegd, ik heb geen spijt en ga aan niets en niemand mijn excuses aanbieden. En ik blijf doen wat ik altijd doe: knokken tegen de uitwassen van de multiculturele samenleving'.

De PVV-frontman ging nauwelijks in op de onrust binnen zijn eigen partij. Hij zei alleen er van overtuigd te zijn geweest 'binnen de marges van de rechtsstaat' te zijn gebleven met zijn uitspraken. En schoot vervolgens met scherp op minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD), die volgens hem door Wilders' uitspraken 'walgelijk' te noemen uit zijn rol gevallen was. 'Iedereen vervolging is bij voorbaat kansloos', maakt Wilders zich sterk. 

Reacties

Politiek Den Haag vond het 'geen excuses'-betoog een gemiste kans: 'Wilders had de kans een stapje terug te doen. Ik constateer dat hij dat niet heeft gedaan. Sterker nog: hij heeft alleen maar onderstreept dat hij blijft bij wat hij gezegd heeft. Daarbij geeft hij de hele wereld de schuld, de media voorop', zegt fractieleider Halbe Zijlstra van de liberale VVD. 'Hij haalt er nu die zogenaamde drieslag over Marokkanen bij: migratie beperken, remigratie bevorderen en het uitzetten van criminelen. Maar dat was niet wat hij deze week in dat café stond te brullen.'

Voor Zijlstra is de 'deur nu nog wat meer dicht' voor samenwerking met de PVV. Ook de sociaaldemocratische PvdA liet weten alle samenwerking met de PVV in het parlement uit te sluiten.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud