Wilders onder vuur voor 'haatzaaiende' uitspraken

Geert Wilders. ©ANP

In Nederland is er behoorlijk wat commotie ontstaan over de uitspraken van PVV-kopman Geert Wilders woensdagavond, toen de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen binnenliepen. Hij liet het publiek scanderen dat ze 'minder Marokkanen' willen. Al 40.000 mensen deden aangifte tegen Wilders.

Nederland staat een dag na de gemeenteraadsverkiezingen in rep en roer over een passage tijdens de verkiezingsavond. PVV-kopman Geert Wilders is kop van jut omdat hij zijn aanhangers in een café in Den Haag liet scanderen dat ze 'Minder Marokkanen' willen. 

In een speech in Den Haag stelde Wilders zijn aanhangers drie vragen. Of ze meer of minder Europese Unie wilden, meer of minder Partij van de Arbeid, en ten slotte 'meer of minder Marokkanen'. Die laatste vraag kreeg volgens een reconstructie van het Nederlandse dagblad NRC veruit de meeste respons. Het publiek scandeerde 16 keer 'minder Marokkanen'. 'Dan gaan we dat regelen', antwoordde Wilders. 

Aangiftes 

Door de montage vanuit Hilversum viel de passage aanvankelijk wat tussen de plooien, maar donderdag reageert Nederland verbolgen op deze actie van Wilders. Ook vorige week zei Wilders op een verkiezingsmeeting in Den Haag al dat 'Den Haag een stad moet worden met minder lasten en als het even kan met wat minder Marokkanen'. 

Volgens de Volkskrant heeft het Openbaar Ministerie al meer dan honderd aangiften ontvangen tegen de uitspraken van Wilders. Justitie bekijkt wanneer het alle aangiftes heeft geïnventariseerd, of er een grond is om de politicus te vervolgen. Ook deden mer dan 500 mensen via een meldingenwebsite van de politie melding van discriminatie.

Reacties

De reacties op de uitspraken van Wilders zijn hoe dan ook vernietigend. Voor het eerst in 25 jaar nam de hoofdredactie van de commerciële tv-zender RTL Nieuws stelling in. 'Misselijkmakend', noemt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein de uitspraken. 'Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Neen, natuurlijk niet - je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.' 

In een enquête die donderdag werd gehouden in opdracht van RTL Nieuws zei 33 procent van de 904 ondervraagden 'ja' op de vraag of Wilders moet worden vervolgd voor zijn uitspraken. 60 procent verwerpt de uitlatingen, maar 48 procent vindt vervolging niet nodig.

Ook politieke tegenstanders zoals PvdA-leider Diederik Samson zijn hard voor Wilders. 'Wat hij gisterenavond deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar', reageerde Samson.

Roland van Vliet, tot nu kamerlid voor de PVV, liet Wilders donderdag in een mailbericht weten uit de partij te stappen vanwege de omstreden uitspraken. Van Vliet was al eerder gaan twijfelen om over te stappen, maar de opmerkingen over Marokkanen waren voor hem 'de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal', zei hij tegen RTL Nieuws.

Wilders zelf blijft kalm bij de commotie. 'Ik ga me nergens voor excuseren.' De PVV-kopman krijgt ook steun, vanuit Vlaanderen onder meer van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. 'Net zoals in Nederland zouden er in Antwerpen minder Marokkanen moeten zijn, en in Gent minder Roma. Europa moet gewoon maatregelen nemen om de massa-immigratie uit Noord-Afrika te stoppen.' Wilders is zondag te gast op het verkiezingscongres van Vlaams Belang. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud