Winnaar Renzi sterker in Italië en Europa

Matteo Renzi. ©AFP

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, komt als grote overwinnaar uit de Europese stembusgang, zowel in eigen land als op het Europese toneel. De kiezer geeft hem een duidelijk mandaat voor zijn hervormingen.

Meer dan vier Italianen op de tien (40,8%) stemden zondag bij de Europese verkiezingen voor de Democratische Partij. Daarmee haalt de centrumlinkse partij van premier Matteo Renzi bijna dubbel zoveel stemmen als de Vijfsterrebeweging, de anti-establishmentpartij van Beppe Grillo (21,2%, of 4 procentpunt minder dan bij de nationale verkiezingen vorig jaar). Forza Italia van Silvio Berlusconi komt op de derde plaats (16,8%).

Nooit eerder deed een centrumlinkse partij het zo goed in Italië. Bovendien is de kloof met Grillo's beweging een pak groter dan de peilingen lieten verwachten, en houdt Renzi die luis 'uit zijn pels'.

Hervormingsprogramma

Uit de hoge score haalt Renzi dan ook een duidelijk mandaat om het ambitieuze hervormingsprogramma door te zetten dat zijn regering eerder dit jaar uiteenzette kort nadat hij de macht in de partij had overgenomen van zijn voorganger Enrico Letta.

In de aanloop naar de verkiezingen voerde Renzi al een belastingverlaging door voor de 10 miljoen minst verdienende Italianen, en versoepelde hij de regels om tijdelijke werkkrachten aan te werven. Wat nog op de plank ligt, zijn verdere lastenverlagingen voor de bedrijven en gezinnen, zonder evenwel de schuldenberg te laten aangroeien. Voorts plant Renzi nog institutionele hervormingen, waaronder een nieuwe verkiezingswet en de afschaffing van de Senaat.

Regeerwerk

Als jongste regeringsleider in Europa was de 39-jarige Renzi ook een van de weinigen die zo'n duidelijke winst boekte 'ondanks' regeerwerk en die daarnaast geen opgang van eurosceptici moest verteren. De leden van zijn Democratische Partij gaan een van de grotere groepen in het Europees Parlement vormen, enkel overtroffen door die van de CDU van de Duitse bondskanselier Merkel. Twee redenen om aan te nemen dat ook op het Europese toneel zijn positie versterkt is.

Renzi krijgt een mooi platform om zijn visie op het Europese beleid te propageren wanneer Italië vanaf begin juli voor zes maanden het Europese voorzitterschap waarneemt. Hij bepleit dat het nu veeleer tijd is voor een groeistimulans dan voor verdere besparingen, maar het blijft een uitdaging om ook Merkel daarvan te overtuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud