Advertentie

Wit-Rusland plukt Ryanair-vliegtuig met opposant uit de lucht

Een Ryanair-toestel werd door de Wit-Russische regering verplicht om te landen in Minsk. ©AFP

In Wit-Rusland is de 26-jarige journalist Roman Protasevitsj opgepakt op de luchthaven van Minsk, nadat het vliegtuig waar hij in zat, gedwongen werd om te landen. Protasevitsj verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf.

De Ryanair-vlucht Athene-Vilnius werd aan de grond gezet in het Wit-Russische Minsk. Naar verluidt zou de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko daartoe persoonlijk het bevel hebben gegeven. De persdienst van het Wit-Russische presidentschap bevestigde dat er een gevechtstoestel werd uitgestuurd om het toestel te onderscheppen.

Protasevitsj is de oprichter van het oppositiekanaal Nexta op het berichtenplatform Telegram. Dat kanaal bericht onder meer over de massale betogingen tegen het regime van Loekasjenko. De Wit-Russische veiligheidsdiensten plaatsten de man in november op een lijst van terroristen.

Ryanair verklaarde zondagavond in een korte mededeling dat het door de Wit-Russische luchtverkeersleiding werd afgeleid naar Minsk omwille van een ‘potentieel veiligheidsrisico’ aan boord. De lokale autoriteiten hebben veiligheidschecks uitgevoerd en de vlucht mocht om 18 uur Belgische tijd weer vertrekken, klinkt het. Het Ierse bedrijf rept met geen woord over de arrestatie van één van zijn passagiers, maar verontschuldigt zich wel voor de vertraging ‘die buiten de verantwoordelijkheid van Ryanair viel’.

Toch lijkt het nog een hele tijd geduurd te hebben voor het vliegtuig effectief opsteeg. Op de website Flightradar was te zien dat het vliegtuig rond 19.45 uur Belgische tijd vertrok.

Ook Belg aan boord

Aan boord van de Ryanair-vlucht zat ook een Belg. Dat blijkt uit een lijst met de nationaliteiten van 149 van de 171 passagiers die de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis op Twitter deelde.

Svetlana Tichanovskaja, de bekende oppositieleidster die in ballingschap is, veroordeelde de arrestatie via Twitter. Ze zegt dat Loekasjenko de veiligheid van alle inzittenden op het spel heeft gezet door de Ryanair-vlucht aan de grond te laten zetten. Op Twitter eist zij de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en internationale sancties tegen Wit-Rusland.

Staatsterrorisme

 Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, heeft Minsk opgeroepen om het afgeleide vliegtuig met ‘alle passagiers’ opnieuw te laten vertrekken. De Poolse premier Mateusz Morawiecki bestempelde de arrestatie van Protasevitsj op Twitter als een ‘daad van staatsterrorisme’.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei in een tweet dat 'elke schending van de internationale luchtvaartregels gevolgen moet krijgen'.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft op Twitter gereageerd. ‘De aankondiging van de gedwongen landing van een Ryanair-vliegtuig in Minsk en de arrestatie van dhr Protasevitsj moeten onmiddellijk opgehelderd worden’, zegt ze. ‘Gewoon onaanvaardbaar. We volgen het op de voet. Ook bezorgd over de situatie van de andere passagiers.’

 Loekasjenko regeert over de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland sinds 1994 met harde hand en zou de verkiezingen in augustus vorig jaar door middel van fraude naar zijn hand hebben gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud