Advertentie

Wit-Russische activist dood aangetroffen in Oekraïne

Vitali Sjisjov. ©AFP

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is dinsdag het levenloze lichaam van de Wit-Russische activist Vitali Sjisjov aangetroffen. Sjisjov leefde in Kiev in ballingschap.

Vitali Sjisjov was maandag niet teruggekeerd naar huis van een rondje joggen. Daarop waarschuwde zijn vriendin de politie. Die vond hem dinsdagmorgen, opgehangen in een park vlak bij zijn woonplaats.

De Oekraïense politie opende meteen een onderzoek. Ze sluit geen enkele piste uit. 'Ook niet die van een moord vermomd als zelfmoord', klonk het. Volgens een kennis van Sjisjov, die het lichaam identificeerde, had de activist een gebroken neus.

De 26-jarige Sjisjov was de voorzitter van een ngo die Wit-Russen helpt te ontkomen aan vervolging in hun thuisland. Hij ontvluchtte Wit-Rusland vorig jaar nadat hij deelgenomen had aan manifestaties tegen de president van het land, Aleksander Loekasjenko.

In Kiev voelde Sjisjov zich evenmin op zijn gemak, liet zijn ngo Huis van Wit-Rusland in Oekraïne dinsdag weten. 'Hij had voortdurend het gevoel dat hij gevolgd werd. Lokale bronnen en contacten in Wit-Rusland hadden hem ook voor een ontvoering of moord gewaarschuwd.'

De ngo was van plan om op 8 augustus een mars te houden in Kiev om de eerste verjaardag te herdenken van het begin van het volksprotest tegen de omstreden herverkiezing van Loekasjenko.

IOC opent onderzoek naar incident rond Wit-Russische atlete

De gebeurtenissen rond de Wit-Russische sprintster Krystsina Tsimanouskaya nopen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot een onderzoek. 'Het IOC heeft besloten een formeel onderzoek te starten naar de situatie van het olympisch comité van Wit-Rusland. We moeten de volledige feiten vaststellen, we moeten alle betrokkenen horen', zegt IOC-woordvoerder Mark Adams.

Dat Tsimanouskaya bijna op een verplichte terugvlucht naar Minsk werd gezet na kritiek op haar coaches kan ook op felle tegenkanting rekenen in de Verenigde Staten. 'Dit is een schending van de olympische gedachte en een belediging van de grondrechten, die niet kan worden getolereerd', tweette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud