Wit-Russische oppositie laakt nieuw 'dwangoptreden' opgepakte journalist

Roman Protasevitsj beweert op een persconferentie zich goed te voelen. Een gedwongen optreden, beweert de oppositie. ©EPA

De opgepakte Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj (26) beweert op een persconferentie dat alles goed met hem gaat. Opnieuw een optreden onder dwang, klinkt het bij de oppositie.

Protasevitsj, die eind vorige maand van een Ryanair-vlucht geplukt werd en achter de tralies van een KGB-gevangenis zit in Minsk, is weer in het openbaar verschenen. Op een persconferentie in de Wit-Russische hoofdstad beweerde hij in goede gezondheid te verkeren en geen klappen te ontvangen. Hij sprak over de schade die hij het land heeft berokkend en beweerde er alles aan te willen doen om de situatie weer recht te trekken.

Hij is een gijzelaar en het regime gebruikt hem als trofee.
Franak Viacorka
Adviseur van het verbannen Wi-Russische oppositielid Sviatlana Tsikhanouskaya

Protasevitsj werd opgepakt voor zijn verslaggeving over de massale betogingen tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Zijn kanaal, NEXTA, speelde een belangrijke rol in de golf van protesten tegen de omstreden herverkiezing van Loekasjenko in 2020. De protesten doofden uit na het hardhandige optreden van het regime, waarbij al zeker vier doden vielen.

De oppositie veroordeelt het nieuwe publieke optreden en spreekt opnieuw over dwang. 'Hij is een gijzelaar en het regime gebruikt hem als trofee’, tweet Franak Viacorka, adviseur van het verbannen oppositielid Sviatlana Tsikhanouskaya. 'Dit is geen persconferentie, maar een tafereel uit Kafka of Orwell', vervolgt hij. De autoriteiten houden vol dat het om een vrijwillige toespraak gaat.

Op de persconferentie herhaalden de Wit-Russische autoriteiten dat ze het vliegtuig deden landen na een bommelding. Daardoor moest de piloot onverwachts landen. Vervolgens werden Protasevitsj en zijn vriendin geboeid afgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud