M/V van de dag

Wit-Russische sprintster ontsnapt in Tokio niet aan toorn Loekasjenko

Krystsina Tsimanouskaya op de luchthaven van Tokio. ©REUTERS

Na kritiek op haar coaches vreesde de Wit-Russische sprintster Krystsina Tsimanouskaya zondag op een verplichte terugvlucht naar Minsk te worden gezet. Ze verblijft intussen in de Poolse ambassade in Japan en kreeg in dat land ook asiel aangeboden.

Op het Telegram-kanaal van de Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF), een steungroep voor Wit-Russische atleten die kritisch zijn voor het autocratische regime van president Aleksander Loekasjenko, had Tsimanouskaya zondag een noodkreet geslaakt. Ze werd tegen haar wil naar de luchthaven van Tokio gebracht. 'Ze proberen mij het land uit te krijgen zonder mijn toestemming.'

Wie als toerist naar Tokio trekt en geen resultaten behaalt, kan maar beter niet terugkeren naar Wit-Rusland.
Aleksander Loekasjenko
President Wit-Rusland

Bij haar aankomst op de luchthaven zocht Tsimanouskaya politiebescherming, zodat ze niet op het vliegtuig zou moeten stappen. 'Ik denk dat ik veilig ben. De politie is bij me', was even later te horen op sociale media.

De 24-jarige Tsimanouskaya is vooral op de korte sprintnummers actief. Ze liep vorige week de 100 meter en zou normaal maandag aantreden in de reeksen van de 200 meter, met de hoop op een finaleplaats. Coaches van de Wit-Russische delegatie hadden haar evenwel gedwongen ook deel te nemen aan de reeksen van de 4 x 400 meter aflossing, een afstand die ze nog nooit in competitieverband gelopen had.

'Gebrek aan teamspirit'

Op sociale media had Tsimanouskaya zich beklaagd over die verplichte deelname, waarop staatsmedia haar 'een gebrek aan teamspirit' verweten. Volgens Tsimanouskaya kwamen Wit-Russische coaches haar zondag opzoeken in haar hotelkamer. Ze kreeg een uur om haar bagage te verzamelen om naar de luchthaven van Tokio te worden geëscorteerd. De Wit-Russische delegatie liet weten dat ze uit de Spelen was gehaald door zorgen over haar 'emotionele en psychologische toestand'. De voorzitter van de delegatie is Viktor Loekasjenko, de zoon van de president.

Nadat ze haar toevlucht had gezocht tot de Japanse politie, bracht Tsimanouskaya de nacht door in een hotel op de luchthaven. Via een Telegram-bericht aan het persagentschap Reuters zei ze niet terug te willen keren naar Wit-Rusland. Ze maakt zich ook zorgen om de veiligheid van haar familie. Haar partner is ondertussen van Wit-Rusland naar Oekraïne gevlucht.

Polen en Tsjechië, twee landen die regelmatig van leer trekken tegen Loekasjenko's dictatoriale praktijken, hadden Tsimanouskaya zondag al asiel aangeboden. Maandag raakte bekend dat ze op het Poolse aanbod is ingegaan. Met een humanitair visum vliegt ze woensdag naar Warschau. Momenteel verblijft ze in de Poolse ambassade in Japan.

Protasevitsj

Sinds de protesten na Loekasjenko's omstreden verkiezingszege in de zomer van 2020 gaat hij op haast paranoïde manier om met kritiek op hem of zijn regime. Daarbij neemt hij ook sporters in het vizier, die in groten getale bij de protesten betrokken waren. Vergoedingen gingen op de schop, atleten werden verwijderd uit nationale teams of zelfs gevangengezet. Eind 2019 liet Loekasjenko - die niet welkom was op de openingsceremonie - nog optekenen dat 'wie als toerist naar Tokio trekt en geen resultaten behaalt, maar beter niet kan terugkeren naar Wit-Rusland'.

Het verhaal van Tsimanouskaya doet denken aan de onzalige episode rond de opposant Roman Protasevitsj. Die werd begin mei door de politiediensten van een vliegtuig geplukt in Minsk, nadat zijn Ryanair-vlucht vanuit Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius op bevel van Loekasjenko gedwongen was daar te landen. Protasevitsj speelde een sleutelrol in de organisatie van de protesten na de verkiezingen in 2020. Vandaag zou Protasevitsj met zijn vriendin in huisarrest zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud