Advertentie
Advertentie

Wit-Russische sprintster op vliegtuig naar Wenen

Krystsina Tsimanouskaya. ©EPA

Krystsina Tsimanouskaya zou woensdag normaal afreizen naar Polen, maar haar vluchtroute werd op het laatste moment gewijzigd.

Na twee dagen en nachten in de Poolse ambassade in Tokio nam de Wit-Russische 100 en 200 meterloopster Krystsina Tsimanouskaya woensdagochtend het vliegtuig naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nochtans had de atlete via een humanitair visum asiel gekregen in Polen.

Het is onduidelijk of Tsimanouskaya vanuit Wenen doorvliegt naar Warschau. 'Uit veiligheidsoverwegingen kunnen we geen vluchtdetails bekendmaken', zegt de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz. 'Maar onze diplomatieke diensten ontfermen zich over het lot van Tsimanouskaya.'

Verplichte deelname

Sinds zondag kreeg de sprintster politiebescherming in Japan, nadat ze door de Wit-Russische olympische delegatie met onmiddellijke ingang uit de Spelen werd gehaald. Tsimanouskaya had kritiek geuit op haar coaches, die haar verplicht hadden deel te nemen aan de reeksen van de 4x400 meter aflossing. Dat nummer had ze in competitieverband nog nooit gelopen.

Na die kritiek werd Tsimanouskaya door officials van de Wit-Russische delegatie, waarvan de zoon van de Wit-Russische dictator Aleksander Loekasjenko de voorzitter is, uit haar hotelkamer geplukt. Officieel gebeurde dat om zorgen over haar 'emotionele en psychologische toestand', wat Tsimanouskaya afdeed als een leugen.

Loekasjenko treedt sinds de protesten tegen zijn controversiële verkiezingsoverwinning in de zomer van 2020 steeds hardhandiger op tegen opposanten. Hij neemt ook sporters in het vizier, die in groten getale bij de protesten betrokken waren. Eind 2019 liet Loekasjenko nog optekenen dat 'wie als toerist naar Tokio trekt en geen resultaten behaalt, maar beter niet kan terugkeren naar Wit-Rusland'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud