Advertentie

Witte rook over nieuwe Duitse regering

SPD-kopstuk Olaf Scholz wordt wellicht de nieuwe Duitse bondskanselier. ©EPA

De Duitse groenen, liberalen en sociaaldemocraten zijn tot een akkoord gekomen over een nieuwe regering.

De sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Grünen klopten dinsdag een coalitieakkoord af. De rode, gele en groene partij gaan samen een 'Ampelkoalition' vormen. In die verkeerslichtcoalitie volgt SPD-kopstuk Olaf Scholz Angela Merkel op als bondskanselier. Op een persconferentie volgt woensdagnamiddag extra toelichting.

80%
Tegen 2030 zouden wind- en zonne-energie 80 procent van de Duitse consumptie moeten dekken.

Duitse media melden dat de onderhandelaars maandag de netelige knoop over het klimaatbeleid doorhakten. Er zouden zware investeringen in hernieuwbare energie zijn afgesproken. Tegen 2030 zouden wind- en zonne-energie 80 procent van de Duitse consumptie moeten dekken. Een op de drie Duitse wagens moet tegen dan elektrisch zijn. Ook de uitfasering van steenkool wordt vervroegd, van 2038 naar 2030.

Over de invulling van de ministerposten is nog niets bekend. Alleen over de aanstelling van Scholz als bondskanselier lijkt er unanimiteit. Een van de strategisch belangrijke functies is die van minister van Financiën. FDP-voorzitter Christian Lindner aast al langer op die post, om bij de energietransitie mee de budgettaire teugels in handen te hebben.

Superministerie

De groenen zouden de belangrijke posten van Buitenlandse Zaken en Economie krijgen, meldt het persbureau Bloomberg. Robert Habeck, de covoorzitter van de partij, zou een 'superministerie' van Economie gaan leiden dat ook bevoegd is voor klimaat en energie. Zijn collega Annalena Baerbock, die kandidaat-kanselier was, zou minister van Buitenlandse Zaken worden.

Bij de verkiezingen eind september haalde de SPD van Olaf Scholz het nipt van de CDU, waar Merkels opvolger Armin Laschet zich na het rampzalige resultaat terugtrok. De groenen en FDP kregen daarop de sleutel in handen en kozen ervoor de christendemocraten aan de kant te schuiven. Sinds oktober voerden ze formatiegesprekken met de SPD.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud