Woensdag nieuw topoverleg rond Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko toonde in München paspoorten van Russische strijders ©AFP

Woensdag wordt het overleg over Oekraïnse crisis hervat tijdens een top in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, zegt de woordvoerder van Merkel. Daarop zullen alle hoofdrolspelers aanwezig zijn. Toch blijven de meningsverschillen tussen Rusland en het Westen erg groot.

Woensdag krijgt het overleg over de crisis in Oekraïne een nieuwe kans. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko zondag besproken tijdens een intens telefonisch overleg, aldus de woordvoerder van Merkel.

Woensdag zullen de vier leiders elkaar ontmoeten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze bespraken onderling eventuele maatregelen waaraan Rusland en Oekraïne zich moeten houden. 'Die worden maandag in Berlijn verder uitgewerkt met als doel woensdag een top te houden in Minsk.' Het is de bedoeling dat ook rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de top aanwezig zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande waren de afgelopen dagen in Kiev en Moskou om over een vredesplan te praten. Die gesprekken waren moeilijk, zei de Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) zaterdag. ‘Het is niet zo dat de Russen hebben gezegd 'oké, goed, we doen het zoals jullie willen'. Het was een zwaar overleg’, aldus Hammond.

De Russische president Vladimir Poetin zelf stelt zich hard op. Moskou zal niet toestaan dat er maar één wereldmacht is, zei hij zaterdag tijdens een bezoek aan Sotsji. ‘Zo'n wereldorde is nooit acceptabel geweest voor Rusland. Misschien wil iemand wel leven onder een pseudo-bezetting, maar wij pikken dat niet’, stelde hij.

Op de veiligheidsconferentie in München klonk de Russische minister van Buitenlandse Zaken wel optimistisch over het Frans-Duitse vredesinitiatief. Dat maakt een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne best mogelijk, zie hij. Lavrov hoopt op een implementatie van de akkoorden van Minsk, maar ziet als grootste probleem de houding van Washington, dat tot dusver ‘enkel stappen heeft ondernomen die de toestand hebben verergerd’.

Kamp

‘De crisis in Oekraïne kan niet met militaire middelen opgelost worden’, zei Lavrov. Washington wil desondanks het regime in Kiev (verder) bewapenen, om de ‘Russische agressie’ in Oekraïne te counteren. De Verenigde Staten, aldus Lavrov, ‘proberen steeds de schuld op Moskou af te schuiven voor complexe problemen die zij zelf hebben gecreëerd’, een verwijzing naar de VS-hand achter de staatsgreep van februari vorig jaar, die Oekraïne in één klap van het ‘pro-Russische’ naar het ‘pro-Europese’ kamp deed overslaan.

Lavrov gaf het Westen ook een flinke veeg uit de pan. In tal van hotspots roept het regeringen op om de dialoog met de oppositie aan te gaan, maar ‘met betrekking tot de Oekraïense crisis sporen zij Kiev aan in zijn militaire operatie’, tot en met het gebruik van ‘internationaal verboden munitie zoals fragmentatiebommen’. De Russische minister vindt evenmin dat sprake mag zijn van een ‘antiterreuroperatie’ van Kiev in het Russischtalige zuidoosten: de separatisten ‘leven en wonen daar, zij vechten om hun grond en (...) hun zaak is rechtvaardig’. Zijn rechtvaardiging voor de toetreding van de Krim tot Rusland werd op de conferentie echter op hoongelach onthaald.

Twijfel

Het is de vraag of het vredesplan kans van slagen heeft. Uit de woorden die de Duitse bondskanselier Angela Merkel in München sprak, bleek alvast twijfel over het welslagen. 'Het is niet zeker of de gesprekken zullen slagen (...) maar het is de moeite waard om het te proberen.'

Dat zei ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en hij voegde eraan toe: ‘Te vaak heeft president Poetin vrede beloofd en vervolgens tanks, militairen en wapens geleverd. We zullen Oekraïne dus blijven helpen, niet om oorlog aan te wakkeren maar zodat Oekraïne zichzelf kan verdedigen.’

Scheuring

Het land stak in München niet onder stoelen of banken dat het meer ‘politieke, economische en militaire’ hulp van de buitenwereld wil. President Petro Porosjenko liet paspoorten van Russische soldaten zien. Die identiteitsbewijzen werden gevonden in Oekraïne, zei Porosjenko, en vormen het ‘beste bewijs’ dat er wel degelijk buitenlandse militairen in zijn land aanwezig zijn.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, waarschuwde voor een nieuwe scheuring in Europa. ‘Als we nu de verkeerde weg kiezen, zijn we misschien niet jaren, maar zelfs tientallen jaren bezig om de scherven op te ruimen. Een nieuwe splitsing moeten we met elkaar voorkomen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud