Advertentie
Advertentie

Woonwagenbewoners verstoren Frans verkeer

©AFP

Een zestigtal woonwagenbewoners heeft vrijdagnacht de Franse A1, één van de drukste snelwegen van het land, geblokkeerd. Zaterdagavond zou het verkeer weer normaal moeten verlopen.

De blokkade vond plaats ter hoogte van Roye, in het departement Somme, ongeveer 90 kilometer ten noorden van Parijs. Ze volgde op een schietpartij deze week in een naburig woonwagenkamp waarbij vier doden en drie gewonden vielen.  De manifestanten eisten dat de zoon van één van de slachtoffers van de schietpartij diens begrafenis kan bijwonen. De zoon zit nu, voor andere feiten, opgesloten in de gevangenis.

De woonwagenbewoners hadden even na 21.00 uur banden en pallets in brand gestoken, ter hoogte van de péage van Roye. Het verkeer was in beide richtingen geblokkeerd, met lange files tot gevolg. Heel wat toeristen die terugkeerden van vakantie zaten geblokkeerd. De manifestanten waren ook uitgerust met kettingzagen. Bomen werden omgezaagd en op het vuur gelegd. Er was heel wat politie aanwezig. Er is geen melding van incidenten tussen politie en manifestanten.

Ook zaterdag tijdens de dag was het verkeer nog verstoord. De autoriteiten zegden uiteindelijk toe waardoor de opgesloten zoon de begrafenis kan bijwonen, en de blokkade werd opgeheven. Maar door de brandjes is er schade aan het wegdek, zegt exploitant Sanef. En dus moeten er eerst reparaties worden uitgevoerd.

Het verkeer wordt omgeleid, vooral via Amiens over de snelwegen A16 en A29 waar het erg druk is geworden. Volgens de verkeerssite Bison Futé is dit weekend het laatste van de zomer met erg veel vakantieverkeer. Zo keren veel vakantiegangers terug. Het is volgens Franse media wel veel minder druk dan in eerdere 'spitsweekenden' in augustus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud