Zeker 22 doden bij aardbeving in Turkije

Mensen kijken naar de ravage die een aardbeving vrijdag aanrichtte in het zuidoosten van Turkije. ©REUTERS

De vrees bestaat dat de dodentol nog oploopt. Verschillende gebouwen in de getroffen regio in het zuidoosten van Turkije zouden zijn ingestort.

Het zuidoosten van Turkije is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. De aardschok vond plaats rond 20.55 uur lokale tijd in de provincie Elazig en het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep.

Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer. Er waren ook enkele minder krachtige naschokken.

De aardbeving heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost, maakte de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu bekend. 'We hopen dat het aantal doden niet verder oploopt', voegde hij eraan toe.

Ingestorte gebouwen

Maar de kans dat de dodentol nog oploopt, lijkt reëel. Want de Turkse minister maakte ook bekend dat verschillende gebouwen in de getroffen regio ingestort zijn.

Op Twitter circuleerden vrijdagavond alvast meerdere filmpjes en foto's van de gevolgen van de beving, waaronder ingestorte gebouwen. Mensen liepen in paniek de straat op. Turkse hulporganisaties stuurden al medewerkers naar het getroffen gebied.

De beving werd niet alleen in Turkije maar ook in Syrië en in Libanon gevoeld. Turkije ligt op verscheidene breuklijnen en werd in het verleden al door verwoestende aardbevingen getroffen. In 1999 eiste een aardschok met de kracht van 7,4 op de schaal van Richter het leven aan meer dan 17.000 mensen in het oosten van het land.

Onder meer in de miljoenenstad Istanboel vielen toen heel wat slachtoffers. Experts waarschuwen al een tijdje dat het een kwestie van tijd is voor het economische hart van Turkije opnieuw flink beeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect