Advertentie

Zeker 32 migranten verdronken voor kust van Calais

Zeker 30 migranten kwamen woensdag om het leven toen hun boot zonk in het Kanaal. ©REUTERS

Opnieuw is voor de Franse kust een boot met migranten gezonken, met al zeker 32 slachtoffers. Het is het dodelijkste ongeval in de migratiecrisis sinds 2018.

Zeker 33 migranten zijn woensdag om het leven gekomen toen hun boot - op weg naar het Verenigd Koninkrijk - zonk in het Kanaal, ter hoogte van het Franse Calais. Dat meldt de Franse politie. Over de identiteit van de migranten zijn nog geen details bekend.

Een vissersboot had een noodoproep uitgezonden dat meerdere migranten in nood verkeerden op het Kanaal. Drie reddingsschepen en drie helikopters werden ingezet. Die konden nog meer dan 20 mensen uit het water redden, maar de meerderheid verdronk. De burgemeester van Calais en het persbureau Reuters hebben het over zeker 30 doden. De Franse minister van Binnenlandse zaken, Gérald Darmanin, die afzakte naar de plaats van de schipbreuk, bevestigde het overlijden van 33 personen. 'Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe misdadig de smokkelaars zijn die deze overtochten organiseren', verklaarde hij op Twitter.

Crisisoverleg

Aan de overkant van het Kanaal roept de Britse premier Boris Johnson een crisisoverleg bijeen om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken, meldt Downing Street.

In een eerste reactie aan de pers gaf Johnson toe dat de inspanningen die tot nu zijn geleverd om de migrantenstroom in te dammen 'niet voldoende zijn geweest'.
'Dit drama toont aan dat de bendes die mensen in deze gevaarlijke vaartuigen naar zee sturen letterlijk nergens voor zullen stoppen. Maar het toont helaas ook aan dat de inspanningen van de grenswachters, die door het Verenigd Koninkrijk worden gesteund met 54 miljoen euro om te helpen patrouilleren op de stranden, en de technische steun die we hebben gegeven niet voldoende zijn geweest.'

Dit drama toont aan dat de bendes die mensen in deze gevaarlijke vaartuigen naar zee sturen letterlijk nergens voor zullen stoppen.
Boris Johnson
Britse premier

Volgens Johnson wil het VK die steun verhogen, maar het wil ook samenwerken met de partners op betrokken stranden, Frankrijk dus. Hij beloofde samen met Frankrijk 'meer te doen' om mensen aan te sporen zich niet aan de illegale oversteek te wagen. 'We hebben moeite gehad om sommige van onze partners, met name de Fransen, te overhalen. Maar ik begrijp de moeilijkheden die alle landen ondervinden. Wat we nu willen doen, is meer samenwerken.'

Het ongeval, dat de Franse premier Jean Castex als een 'tragedie' omschreef, is het dodelijkste sinds 2018, toen een golf van migranten het Kanaal probeerde over te varen. Sinds begin 2021 hebben al 22.000 mensen geprobeerd de oversteek te maken van de Belgische of de Franse kust naar het VK, bijna een verdriedubbeling tegenover vorig jaar.

De situatie loopt zo uit de hand dat de sportwinkelketen Decathlon in de vestigingen in Calais en Duinkerke vorige week de verkoop van kajaks stopzette. Begin deze week pleitte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) er nog voor dat Frontex actief zou worden op de Noordzee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud