Zelfstandig Schotland houdt pond en Queen

De Schotse premier Alex Salmond. (foto: afp) ©AFP

Als Schotland het Verenigd Koninkrijk zou verlaten, wil het nog steeds in ponden betalen en de Queen erkennen. Maar het eist zijn olievelden op, wil dat de Britse kernwapens verdwijnen, zal niet langer de BBC financieren en hoopt zijn posterijen te hernationaliseren.

Dat alles staat te lezen in een 670 pagina's tellend document dat de Schotse premier Alex Salmond dinsdagochtend heeft gepresenteerd. Daarin doet de leider van de separatistische Scottish National Party zijn visie uit de doeken over een onafhankelijk Schotland. Op 18 september 2014 kunnen de Schotten zich per referendum uitspreken of ze al dan niet het Verenigd Koninkrijk willen verlaten.

Volgens Salmond zal een onafhankelijk Schotland 'rechtvaardiger en welvarender' zijn dan als lid van het Verenigd Koninkrijk. Zo zal Schotland, dat lid blijft van de Europese Unie, zelf zijn belastingen kunnen heffen.

Inkomsten uit de Britse olievelden, die voor 90 procent in de Schotse wateren liggen, zullen niet langer richten Londen vloeien. Salmond wil die inkomsten in een staatsinvesteringsfonds pompen, naar analogie met Noorwegen. Dat land beschikt met het Governement Pension Fund over 's werelds grootste staatsinvesteringsfonds, met een waarde van 4.600 miljard Noorse kronen (575 miljard euro), waarvan toekomstige Noorse generaties zullen profiteren lang nadat de olie- en gasinkomsten zijn uitgeput.

Voorts wil Salmond de bedrijfstaksen verlagen om meer entrepreneurs aan te trekken en veel harder inzetten op een groene economie.

Muntunie

De banden met Engeland, Wales en Noord-Ierland worden niet volledig doorgeknipt. Salmond wil een muntunie met het Verenigd Koninkrijk aangaan, zodat de Schotten het pond kunnen behouden. Schotten betalen nu overigens al met 'Schotse ponden': drie privébanken, Royal Bank of Scotland, HBOS en Clydesdale, mogen in afspraak met de Bank of England een vaste hoeveelheid Schotse biljetten drukken.

Schotland zal ook een 'aanvaardbaar' deel van de Britse staatsschuld overnemen. En in de nieuwe Schotse grondwet zal Queen Elizabeth nog steeds erkend worden als staatshoofd.

Anderzijds zal de Britse vlag, de Union Jack, niet langer wapperen op Schotse gebouwen. Schotland wil ook allerhande belastingen schrappen die de Britse regering de jongste jaren invoerde om de fors ontspoorde staatsfinanciën aan te zuiveren.

Royal Mail

Trident, het Britse kernwapenprogramma dat in de Schotse marinebasis van Clyde gehuisvest is, moet verdwijnen. Schotland krijgt ook een eigen leger. De Royal Mail, die onlangs naar de beurs trok, wil Salmond in Schotland hernationaliseren. En er komt een Schotse nationale omroep in plaats van de BBC.

Tegenstanders van de Schotse onafhankelijkheid hebben al aangevoerd dat Salmond en zijn Scottish National Party dagdromen. Zo zou een terugtrekking uit het VK, waartoe Schotland al sinds 1707 behoort, een veel nefastere economische impact hebben dan de Schotse separatisten willen erkennen.

Maandagavond publiceerde het Britse ministerie van Financiën nog een rapport waarin het stelt dat de Schotten tot 1.000 pond meer belastingen zouden  betalen als ze de Unie verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud