Zes miljard euro EU-budget belandt verkeerd

©EPA

Zes miljard euro Europees geld belandde vorig jaar niet waar het moest. Dat zegt de Europese begrotingswaakhond in zijn jaarverslag.

De Europese Unie spendeerde vorig jaar 4,4 procent van haar jaarbudget niet op de manier zoals het moet. Dat zegt de Europese Rekenkamer, de waakhond over het EU-budget, dinsdag in haar jaarverslag.

Vorig jaar lag het foutenpercentage op 4,5 procent, wat dubbel zo veel is als de 2 procent die de Rekenkamer als aanvaardbaar ziet.

©ECA

Net als vorig jaar loopt het meest mis in het budget voor Cohesiefondsen, waarmee de EU de armste regio's ondersteunt. Voorbeelden zijn subsidies voor activiteiten die daarvoor niet in aanmerking komen, of foute procedures bij aanbestedingen.

©Mediafin

In België werd bijvoorbeeld vastgesteld dat het prijskaartje van openbare werken werd verhoogd na de aanbesteding, zonder dat daarbij opnieuw iedereen de kans kreeg naar de overheidsopdracht mee te dingen. Een ander Belgisch voorbeeld gaat over het niet naleven van de regels voor dierentransport, waarbij de bijhorende EU-subsidies toch werden uitbetaald. Normaal gezien moeten ze dan worden opgeschort.

4,5%
Vorig jaar lag het foutenpercentage op 4,5 procent, wat dubbel zo veel als de 2,2 procent die de Rekenkamer als aanvaardbaar ziet.

De Rekenkamer rekent er op dat met haar opmerkingen rekening wordt gehouden. Na klachten over de te grote oppervlakte aan grasland dat in Griekenland in aanmerking komt voor subsidies, is dat areaal in de Griekse statistieken gedaald van 3,6 miljoen naar 1,3 miljoen hectare. Frankrijk kreeg dan weer 1,1 miljard euro te veel landbouwsteun. De regering-Hollande paste dat geld zelf bij uit eigen budget, zodat de landbouwers in kwestie het niet zouden voelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud