Zes toeristen gedood bij tornado in Griekenland

Een Tsjechisch koppel kwam om toen hun caravan werd meegesleurd door de tornado. ©AFP

Op het Griekse schiereiland Chalkidiki zijn in de nacht van woensdag op donderdag zes buitenlandse toeristen omgekomen toen een tornado tijdens een hevige storm door de noordelijke regio trok.

Er raakten ook minstens 30 mensen gewond, hebben de autoriteiten laten weten. In een eerste balans had de politie aanvankelijk melding gemaakt van vijf doden. De tornado zou volgens getuigen een twintigtal minuten hebben geduurd.

Nabij Propontida kwam een Tsjechisch paar om toen hun caravan door hevige windstoten werd meegesleurd en werden een Roemeense vrouw en haar kind dodelijk getroffen nadat het dak van een gebouw werd weggeblazen.

Voorts verloren een Russische toerist en zijn tweejarig zoontje het leven toen een boom omviel in een hotel in de badplaats Kassandra, op 70 kilometer van Thessaloniki, zegt de politie. Volgens de havenpolitie wordt ook een oudere visser vermist. Tientallen mensen werden met lichtere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Uitzonderlijk

Het natuurgeweld dat de regio trof, was volgens een verantwoordelijke van de civiele bescherming van uitzonderlijke aard. In Chalkidiki werd daarom de noodtoestand afgekondigd. Op televisiebeelden is duidelijk te zien wat een ravage het stormweer heeft aangericht, met onder andere ontwortelde bomen, omgekantelde voertuigen en modderstromen.

Aan de reddingsacties namen meer dan 140 brandweerlieden deel. De minister van Civiele Bescherming, Michalis Chryssohoidis, is ter plaatse.

Griekenland kreeg de twee voorbije dagen te maken met temperaturen tot 37 graden, maar werd woensdagavond, vooral in het noorden van het land, getroffen door zwaar stormweer met hagelbuien en hevige windstoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect