Zieke man Hellas voorzitter Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Venizelos (l) met eersteminister Samaras (r) ©EPA

Griekenland, het kneusje van de Europese Unie, neemt vanaf 1 januari het voorzitterschap waar van de EU. 'We doen dat met een sterke zin voor verantwoordelijkheid tegen de Europese burgers', verzekerde Evangelos Venizelos, minister van Buitenlandse Zaken.

Elk land van de Unie bekleedt via een beurtrol gedurende zes maanden het voorzitterschap. Nu is Griekenland aan de beurt wat wil zeggen dat Athene, dat nog altijd hard moet vechten om uit het financiële en economische moeras te raken, de EU zal voorzitten tot na de verkiezingen einde mei.

'Griekenland neemt het voorzitterschap van de Europese Raad over met een sterke zin voor verantwoordelijkheid tegenover zijn Europese partners en alle Europese burgers', stelde Evangelos Venizelos in een mededeling. 'De komende zes maanden zijn niet enkel belangrijk voor Griekenland, maar ook voor de Unie met de verkiezingen in het vooruitzicht'.

In de praktijk neemt Griekenland de hamer over van Litouwen op 8 januari tijdens een bijeenkomst van de 28 Europese commissarissen. Begin juli geeft Athene dan het voorzitterschap door aan Italië. Tijdens deze periode zijn 14 ministeriële bijeenkomsten gepland in de Griekse hoofdstad.

Eersteminister Antonis Samaras gaat op 16 januari naar het Europese Parlement in Straatsburg waar hij de prioriteiten van het Griekse voorzitterschap zal toelichten: groei, werkgelegenheid, de invoering van een bankenunie, immigratie en maritieme politiek. Met de verkiezingen van 22 tot 25 mei voor de deur beschikt Griekenland dus eigenlijk maar over een goede vier maanden om zijn programma door te drukken.

Samaras zei eerder dat hij verwacht dat Griekenland voor de eerste keer in zes jaar weer economische groei zal kennen. Voor dit jaar rekent hij op een groei van 0,6 procent. Athene beloofde ook dat het volgende zomer uit het Europese hulpprogramma zal stappen en dat het geen nieuwe leningen zal vragen.

Op politiek vlak voelt hij nog steeds de hete adem van de neonazistische Gouden Dageraad, dat in de peilingen op een derde plaats blijft staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud