Zoektocht naar 'derde man'

De Franse politie is op zoek naar een derde terrorist die in de zwarte Seat zat.
 • Nieuwe berichten over derde man in Seat

  Na Le Monde melden nu ook Reuters en AFP, op basis van gerechtelijke en politiebronnen, dat er drie mannen in de zwarte Seat zaten die werd gebruikt bij de aanslagen op bars en restaurants in Parijs. Franse onderzoekers zouden dat hebben vastgesteld op basis van videobeelden. De politie is nu op zoek naar een derde onbekende man, naast de voortvluchtige Salah Abdeslam en diens broer Brahim, die zichzelf opblies.

  De Franse politie is ook op zoek naar getuigen die de kamikaze van het Stade de France hebben gezien die deze herfst via Griekenland Europa binnenkwam en in de buurt van wiens lichaam een Syrisch paspoort werd gevonden waarvan de identiteit overeenstemt met die van een soldaat van president Assad die enkele maanden geleden sneuvelde.

  Hiermee zetten we voor vandaag een punt achter deze liveblog. Graag tot morgen.

  Franse militairen bewaken de Eiffeltoren. ©Photo News

 • Overzicht

  • Dinsdagochtend werd ons land wakker met het besef dat er vanavond geen België-Spanje zou worden gespeeld wegens de terreurdreiging. Op het einde van dag werd ook de match Duitsland-Nederland in Hannover afgeblazen wegens een concrete terreurdreiging. 
  • De klopjacht op de ontkomen terrorist Salah Abdeslam leidde nog niet tot zijn arrestatie. Bovendien is er nu sprake van nog een ontsnapte terrorist. De aanvallers zouden dus niet met acht, maar met negen zijn geweest - de zeven anderen zijn omgekomen. 
  • De zenuwen staan gespannen: zolang Abdeslam niet is gevonden, geldt een verhoogd dreigingsniveau
  • Het kernkabinet is dinsdagavond bijeen om zich te beraden over extra maatregelen. 
 • Kernkabinet beraadt zich over maatregelen tegen terreur

  De federale topministers - inclusief de ministers van Justitie en Defensie - buigen zich dinsdagavond over extra maatregelen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme. Ze maken ook een stand van zaken op van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Premier Michel en zijn ministers willen de komende dagen met extra maatregelen komen, zo valt te horen in regeringskringen.

  MR-vicepremier Didier Reynders opperde al een enkelband voor alle teruggekeerde Syriëstrijders, maar het zou ook om andere ideeën gaan die al langer in een embryonale fase zaten. De aanslagen in Parijs doen de geesten rijpen over voorstellen die eerder nog moeilijk lagen, zo verwoordt een insider het. En ook dossiers waar al langer aan gewerkt wordt, komen duidelijk in een stroomversnelling.

  Denk bijvoorbeeld aan het kerntakendebat voor de politie, dat meer capaciteit zou moeten vrijmaken en de politiediensten dus meer slagkracht zou geven. Of ook de Franse vraag om militaire steun al concreet besproken wordt, is voorlopig onduidelijk.

  (belga) 

  Charles Michel ©BELGA

 • Crisis in Hannover - 'geen arrestaties, geen explosieven'

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière weigerde tijdens een persconferentie meer te zeggen over de aard van de dreiging. Er zijn totnogtoe geen arrestaties verricht en ook geen explosieven gevonden. 

  'Als ik zou antwoorden op de vraag over wat er zou kunnen gebeuren, zou dat de bevolking angst kunnen inboezemen', aldus de minister. Hij maakte gewag van steeds duidelijkere informatie in de aanloop van de wedstrijd, waardoor werd beslist de match niet te laten doorgaan. 

   


 • Kernkabinet bijeen over extra maatregelen

  In Brussel is het kernkabinet overeen om over extra maatregelen te beraadslagen, naar aanleiding van de terreuraanvallen in Parijs. 

 • Politie Hannover roept burgers op binnen te blijven

  De chef van de politie in Hannover vraagt de burgers binnen te blijven. Het is nog steeds wachten op het begin van de persconferentie over de situatie. Er zijn niet bevestigde geruchten over een voertuig met explosieven. 

 • Wall Street lager na berichten over Hannover

  Amerikaanse aandelen gaven dinsdag hun eerder op de dag opgebouwde winst prijs na de alarmerende berichten uit de Duitse stad Hannover. Berichten over een concrete dreiging en geruchten over een mogelijke poging tot bomaanslag in of bij het voetbalstadion van de stad, waar de match Duitsland-Nederland had moeten plaatsvinden, deden de beleggers schrikken. 

 • Crisis in Hannover

  Zo dadelijk is er een persconferentie over de situatie in Hannover, waar de oefenmatch Duitsland-Nederland is afgelast en waar ook de metrostations in het centrum zijn gesloten. Volgens de politie is er een concrete dreiging. Zo dadelijk is er een persconferentie. 

 • Fransen bombarderen Raqqa opnieuw

  De Franse luchtmacht voert ook vanavond bombardementen uit op Raqqa, voor de derde nacht op rij. De Franse minister van Defensie zegt dat de luchtaanvallen nog zullen toenemen en dat ze bijzonder hard zullen zijn voor de Islamitische Staat. 

  Een Frans gevechtsvliegtuig op een niet nader bekendgemaakte plaats. ©Reuters

 • Duitsland-Nederland gaat niet door

  De oefenmatch Duitsland-Nederland in Hannover gaat niet door, zo werd ongeveer een uur voor de start beslist. Het stadion wordt ontruimd.  De volledige Duitse regering had de match moeten bijwonen. 

  Eerder had de Duitse minister van Justitie Heiko Maas gezegd dat de wedstrijd moest plaatsvinden. 'Het plezier dat een wedstrijd niet doorgaat, gunnen we geen enkele terrorist', had hij eerder vandaag gezegd. 

  Volgens mediaberichten werd een verdachte koffer aangetroffen. Het bleek loos alarm, maar de wedstrijd zal toch niet doorgaan.  

  De politie zegt dat er 'concreet gevaar is voor heel Hannover'. Mogelijk is ook een optreden afgelast in een concertzaal, de berichten hierover zijn tegenstrijdig. Wel zou de politie in de stad de burgers aanraden thuis te blijven. 

  De politie beveiligt de omgeving terwijl de supporters het stadion in Hannover verlaten. ©AFP

 • Bomalarm op de Rooseveltplaats in Antwerpen

  Op de Antwerpse Rooseveltplaats is een verdacht pakket aangetroffen. De politie stelt een veiligheidsperimeter in en ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse. De Lijn laat enkele lijnen omleiden. 

 • Gearresteerden in Duitsland weer vrij

  De zeven mensen die dinsdag bij het Duitse Aken werd gearresteerd omdat ze mogelijk betrokken zouden zijn bij de aanslagen in Parijs op 13 november, zijn opnieuw vrijgelaten. 'We hebben vast kunnen stellen dat er geen informatie is dat de personen een verband hebben met de aanslagen', aldus een politie-inspecteur dinsdagavond. 

  (belga) 

 • Nieuwe inval in Molenbeek

  Volgens een correspondente van Het Laatste Nieuws is er een nieuwe politie-inval aan de gang in Molenbeek. De hele buurt is afgezet. Volgens VTM heeft de actie niets te maken met de aanslagen in Parijs, maar met een onderzoek naar wapenhandel. 

 • Klopjacht in Quiévrain levert niets op

  Aan de Frans-Belgische grens in Quiévrain, in de provincie Henegouwen, is de politie dinsdagnamiddag massaal uitgerukt nadat een voertuig door een wegversperring was gereden. De lokale politie bevestigt een bericht daarover van de RTBF. De wagen is niet teruggevonden en de zoekactie is om 16.30 uur afgeblazen. Nadat een wagen kort na de middag aan de Franse kant van de grens door een versperring op de E19 had gereden, werd er alarm geblazen. De wagen nam de uitrit Crespin en verdween vervolgens. De politie zette massaal de middelen in, met helikopters van de Belgische federale politie en van de Franse politie. De wagen werd echter niet teruggevonden.  Volgens de RTBF zouden de broers Abdeslam tot voor kort gerant geweest zijn van een vennootschap waarvan de sociale zetel in Quiévrain gevestigd was. De politie wou hierop geen commentaar geven. 

  (belga) 

 • In totaal zeven arrestaties in Duitsland

  De Duitse politie laat dinsdag weten dat er in de grensstreek met Nederland en België zeven mensen zijn opgepakt die mogelijk gelinkt konden worden met de aanslagen in Parijs. De vijf arrestaties dinsdag in Aken zouden geen onmiddellijk verband hebben met de aanslagen, aldus de Duitse minister Thomas de Maizière (CDU). 

  Dinsdagochtend werden in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Frankrijk in Alsdorf, vlak bij Aken, een man en twee vrouwen gearresteerd, nog voor twee arrestaties later op de dag. Aanvankelijk konden de ordediensten niet veel kwijt over een mogelijk verband met de aanslagen, maar volgens de Maizière is inmiddels duidelijk dat er geen direct verband is. 

  Later dinsdag kondigde een politiewoordvoerder aan tegen de Duitse pers dat dinsdagmiddag nog twee mensen zouden zijn opgepakt.  In de regio werden nog andere operaties uitgevoerd. De politie kon hier omwille van tactische redenen niet meer informatie over geven.

  (belga) 

 • Hoofdingang Vlaams parlement tijdelijk gesloten

  De hoofdingang van Vlaams Parlement wordt tijdelijk gesloten. Dat heeft het parlement beslist na de verhoging van het veiligheidsniveau naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.  De hoofdingang met het perystilium, op de hoek van de Hertogsstraat en de Drukpersstraat, zal enkel nog geopend worden voor protocollaire ontvangsten.

  Iedereen wordt gevraagd binnen te komen via de bezoekersingang aan de Leuvenseweg 27 of via het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers (HVV) op de Leuvenseweg 86. Ook de ingang van de Lokettenzaal wordt tijdelijk gesloten. Groepen kunnen er wel nog binnen voor rondleidingen. Eerder dit jaar verscherpte het Vlaams Parlement ook al de veiligheidsvoorschriften na de aanslagen tegen Charlie Hebdo. 

  (belga) 

 • Mogelijk nog een tweede terrorist op de vlucht

  Totnogtoe zijn er vijf terroristen geïdentificeerd, waarvan één, Salah Abdeslam, op de vlucht is, de anderen zijn dood. Nog eens drie terroristen zijn dood en nog niet geïdentificeerd. Nu blijkt dat er misschien nog een negende dader was, zo schrijft Le Monde

  In de Seat van de terroristen die de terrassen beschoten, zouden niet twee maar drie personen hebben gezeten, zo zeggen nogal wat getuigen. Brahim en Salah Abdeslam zouden dus mogelijk zijn vergezeld door een derde persoon. De wagen werd zondag teruggevonden in Montreuil (Seine-Saint-Denis). In het voertuig lagen drie kalashnikovs en laders. 

  ©AFP

 • Hollande naar Obama en Poetin

  De Franse president François Hollande gaat volgende week op bezoek bij zowel zijn Amerikaanse collega Barack Obama, in Washington, als zijn Russische evenknie Vladimir Poetin, in Moskou. Dat maakt het Elysee dinsdagmiddag bekend. 

  Frankrijk, VS en Rusland willen hun strijd tegen IS en de militaire acties in Syrië beter op elkaar afstemmen. Dat bevestigde ook het Russische Kremlin op quasi hetzelfde moment. Frankrijk bombardeerde zondagavond het Syrische IS-bolwerk Raqqa als vergelding voor de aanslagen in Parijs vrijdagavond. 

  Dinsdag sloot Rusland zich aan bij die acties tegen Raqqa, nadat Poetin had toegegeven dat de Metrojet-vlucht, die op 31 oktober neerstortte in de Sinai-woestijn, vermoedelijk het slachtoffer was geworden van een terreurdaad. Islamitische Staat had eerder al de verantwoordelijkheid opgeëist voor de daad. 

  ©REUTES

 • 'Naalden' op hotelkamer Abdeslam Salah

  Volgens het Franse medium Le Point huurde de nog voortvluchtige 26-jarige dader Abdeslam Salah aan de vooravond van de aanslagen twee kamers in een hotel in Alfortville, ten zuidwesten van Parijs. Dat vernam het in politiekringen.

  Alfortville, in het zuidwesten van Parijs. ©Mediafin

  De politie vond de reservatie terug via booking.com. Abdeslam zou meer specifiek zijn kamers 311 en 312 gereserveerd hebben. De politie doorzocht de kamer zaterdag al. Op de kamer werden pizzadozen gevonden, maar ook naalden. Of die naalden wijzen op druggebruik is voorlopig niet duidelijk. Getuigen die aanwezig waren bij de slachtpartij in de concertzaal Bataclan spraken alleszins van daders met een 'zombiehoofd'.  

 • Eiffeltoren weer dicht

  De Eiffeltoren is dinsdag weer gesloten wegens problemen bij de organisatie van de veiligheid. Met name het onthaal van het publiek moet anders worden aangepakt, en die veranderingen moeten nog worden doorgevoerd. 

  ©Photo News

 • Arrestaties in Aken

  De politie van het Duitse Aken bevestigt dat ze drie arrestaties heeft uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs vrijdag. Het zou gaan om twee vrouwen en een man. 

 • 'Champagne' op de cover van Charlie Hebdo

  Dit is de cover van het nummer van Charlie Hebdo dat morgen verschijnt: 

   

 • 'Samenwerking versterken tussen politiezones'

  De wereldpers nam in de nasleep van de aanslagen in Parijs uitgebreid enkele Brusselse 'eigenaardigheidjes' onder vuur.

  Zo merkte Le Figaro op dat er in het Brusselse Gewest voor iets meer dan 1 miljoen inwoners maar liefst zes politiezones zijn: het gaat om de zones Brussel Hoofdstad - Elsene, Brussel West, Brussel Zuid, Ukkel, Montgomery en de zone Schaarbeek - Sint-Joost - Evere. In Parijs is er voor 10 miljoen inwoners slechts één burgemeester en één politieprefectuur. De versnippering van zones in Brussel zou de opvolging van jihadisten bemoeilijken, zo luidde de beschuldiging.  

  De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) erkent het voordeel van één politiezone, maar wil toch niet meteen alles op de schop nemen. ‘Het is natuurlijk gemakkelijker om met één zone te werken. Het Brussels systeem heeft zijn gebreken, maar ook zijn voordelen. En dat zal ik blijven verdedigen’. Na overleg tussen Vervoort en de 19 Brusselse burgemeesters klinkt het dat ze 'ernaar zullen streven om de samenwerking tussen de verschillende politiezones te versterken.' 

  Zo zullen de burgemeesters aan de verschillende korpscheffen vragen om voorstellen te formuleren die een betere verspreiding van informatie mogelijk moeten maken. 'Indien nodig' kan er zelfs een samenvoeging komen van de ploegen die werken rond radicalisme. De burgemeesters vragen ook extra geld van het federale niveau, net als extra politionele en gerechtelijke steun. Expliciet vragen de politiezones ook dat de manschappen van de federale reserve herschikt worden. 

 • 'IS wil dodelijke cyberaanvallen uitvoeren'

  De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwt er ondertussen voor dat Britse bedrijven zich ook moeten beveiligen tegen cyberaanvallen. Volgens Osborne zijn aanhangers van Islamitische Staat (IS)  op termijn in staat om 'dodelijke cyberaanvallen' uit te voeren. Zij hebben die mogelijkheid nu nog niet, maar werken volop aan het uitbouwen van hun cybercapaciteiten.

  Osborne maakte ook bekend dat hij het jaarlijkse budget voor de bestrijding van cybercrime zal verdubbelen. In 2020 zal er jaarlijks 1,9 miljard pond (2,7 miljard euro) naar de bestrijding van dergelijke criminaliteit gaan.Volgens Osborne kunnen cyberaanvallen levens kosten als het terroristen lukt de nationale elektriciteitsvoorziening te saboteren, als ze computersystemen van de luchtverkeersleiding overnemen of ziekenhuiscomputers hacken.

  Osborne wil dat Groot-Brittannië ook offensieve capaciteiten krijgt om terug te slaan in het geval van cyberaanvallen. Die moeten in eerste plaats zorgen voor afschrikking maar kunnen als Londen dat wil ook daadwerkelijk worden ingezet. Groot-Brittannië behoudt zich volgens hem het recht voor op te treden. Niet alleen terreurgroeperingen zullen via cyberspace aangepakt worden, aldus de minister. Ook hackers, schurkenstaten en criminele bendes kunnen op de korrel worden genomen.

  De Operations Room van de Britse afluister- en cyberdienst GCHQ. ©Photo News

 • Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de strijd tegen IS in Syrië opdrijven.

 • Valls: 'We halen logischerwijs begrotingsdoelstelling niet'

  De Franse premier Manuel Valls zegt in een gesprek met radiozender France Inter dat Frankrijk zijn uitgaven voor veiligheid fors zal verhogen in de nasleep van de Parijse terreur, met onder meer duizenden extra politieagenten. En dus zullen de begrotingsdoelstelling 'logischerwijs' niet gehaald worden. 'We moeten hier het hoofd aan bieden, Europa moet dit begrijpen', klinkt het. 

  ©AFP

 • België scoort hoog in ranking positieve IS-tweets

  Ons land staat op een weinig benijdenswaardige derde plaats van landen waar op sociale media positief wordt gesproken over de terreurbeweging IS. Enkel Qatar en Pakistan doen nog beter/slechter. Dat blijkt uit een analyse waarover het Duitse dagblad Die Welt bericht.

  Die Welt citeert Jonathan Morgan van de Amerikaanse denktank Brookings, die een andere analyse maakte van 46.000 Twitteraccounts van IS-aanhangers. Die worden vooral aangemaakt in Saudi-Arabië, Syrië en Irak.

  Volgens Morgan onderschatten veiligheidsdiensten de kracht van Twitter. Gemiddeld heeft elke IS-account een duizendtal volgers.

 • Reynders wil enkelband voor teruggekeerde Syriëstrijders

  Vicepremier Didier Reynders (MR) is er voorstander van teruggekeerde Syriëstrijders op te volgen met een elektronische enkelband. Hij is daarentegen gekant tegen een Belgische militaire operatie op Syrische bodem.

  Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. ©EPA

  'Er is momenteel al een gerechtelijk opvolging. Het loont de moeite iemand die terugkeert van een burgeroorlog, die misschien gruwelijke feiten heeft gepleegd in Syrië of Irak, heel precies op te volgen', zei de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag op Bel RTL. 'Ik vraag niet die jongeren in centra of gevangenissen te stoppen, maar minstens een elektronische opvolging of een capaciteit om ze heel precies te volgen. Dat is iets wat Frankrijk en waarschijnlijk België gaan onderzoeken.'

  Over de deelname van Belgische militairen aan een interventie in Irak, preciseerde de liberale vicepremier dat het parlement moet nagaan of verdere stappen moeten worden genomen en hoe dat moet gebeuren binnen een internationale coalitie. 'Indien we er niet in slagen de terreurgroepen in Irak en Syrië uit te schakelen, zullen we een permanent doelwit van aanslagen blijven', meent Reynders.

  Hij preciseert daarbij er geen voorstander van te zijn dat Belgische militairen op de grond worden ingeschakeld. 'Dat zou waarschijnlijk als een kruisvaart worden opgevat.'

 • Hollande gaat langs bij Obama en Poetin

  De Franse president François Hollande reist volgende week achtereenvolgens naar Washington en Moskou om er zijn Amerikaanse en Russische collega's te spreken. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls dinsdag verklaard.

  'Afgelopen nacht zijn er nieuwe luchtaanvallen geweest op Raqqa', aldus Valls. 'Het doel was om commandoposten en trainingskampen te vernietigen en we zullen hiermee doorgaan.' Die campagne doorzetten is ook de reden waarom Hollande op de koffie gaat bij Obama en Poetin.

 • Extra Kamerzitting naar aanleiding van aanslagen Parijs

  De plenaire Kamer zal donderdagmorgen een extra zitting houden naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs. Dat bevestigt Kamervoorzitter Siegfried Bracke dinsdag. Het debat zal beginnen met een verklaring van de regering. De start van de vergadering is geprogrammeerd om 09.00 uur.

 • 'Verhoogd alarm zolang Abdeslam vrij rondloopt'

  Het algemene dreigingsniveau is opgetrokken naar niveau 3 omdat Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, nog steeds vrij rondloopt. Gehoopt werd Abdeslam maandag op te pakken in Molenbeek. Dat is niet gelukt, waardoor de beslissing viel het zekere voor het onzekere te nemen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag in De Ochtend (Radio 1) verklaard.

  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ©BELGA

  In de vooravond had de N-VA-vicepremier nog laten verstaan dat de oefeninterland tussen België en Spanje nog gewoon zou plaatsvinden. Later viel dan de beslissing de wedstrijd af te gelasten. Volgens minister Jambon was sprake van nieuwe elementen, waardoor nieuwe beslissingen werden genomen. Een dergelijke grote concentratie volk in Brussel bleek niet raadzaam.

  De minister gaat er van uit dat het verhoogde dreigingsniveau zal blijven gelden zolang Abdeslam op vrije voeten rondloopt. Hij kon niet bevestigen of de gezochte man na de aanslagen in Parijs, in de buurt van het Koning Boudewijnstadion zou zijn gesignaleerd.

 • Zesdaagse van Gent zal plaatsvinden

  De 75e editie van de Zesdaagse van Gent, die dinsdagavond om 20.25 uur op gang geschoten wordt in het Kuipke, vindt 'tot op heden' nog steeds plaats. Dat bevestigde de organisatie aan Belga. In de nacht van maandag op dinsdag werd beslist om de oefeninterland tussen de Rode Duivels en Spanje in het Koning Boudewijnstadion niet te laten doorgaan vanwege het verhoogde terroristische dreigingsniveau.

  Beelden van de Zesdaagse van vorig jaar. Tot nader order zal er ook dit jaar gekoerst worden op de Gentse piste. ©Photo News

  'Tot op heden gaat ons evenement gewoon door', stelt Chris Vannoppen. 'Alles vindt plaats zoals voorzien. Mocht er alsnog een andere beslissing komen, dan zal dat zo spoedig mogelijk gecommuniceerd worden.' 

  Maandag had de organisatie al bekendgemaakt dat na de terreuraanslagen van vrijdagavond in Parijs er extra veiligheidsmaatregelen zullen gelden in het Kuipke. Zo vragen de organisatoren om geen rugzakken of reistassen mee te nemen. De zesdaagse is aan zijn 75e editie toe. Het 'koningskoppel' Eddy Merckx en Patrick Sercu geeft dinsdagavond de start. Zij wonnen 50 jaar geleden de Zesdaagse van Gent.

 • Verhoogde waakzaamheid bij Belgische kerncentrales

  Meteen na de aanslagen in Parijs vrijdagavond is in en rond de Belgische kerncentrales een verhoogde waakzaamheid ingesteld, zo bevestigt uitbater Electrabel. Dat gaat gepaard met bijkomende veiligheidsmaatregelen, waarover het bedrijf niet in detail wil gaan.

  'We hebben sowieso al een strenge site security', zegt woordvoerster Els De Clerck van de centrale in Doel. 'Er zijn camera's en we werken met biometrische toegangscontrole (de hand van medewerkers wordt gescand, red.). Maar we kunnen bijkomende maatregelen nemen op basis van de analyse van de terreurdreiging.' 

  De verhoogde waakzaamheid, die sowieso gehandhaafd blijft zolang het dreigingsniveau op 3 staat, is niet uitzonderlijk. Eerder dit jaar waren er al eens extra veiligheidsmaatregelen in de kerncentrales na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, ook in Parijs.

 • Opnieuw 128 huiszoekingen in Frankrijk

  De Franse ordediensten hebben in de nacht van maandag op dinsdag 128 huiszoekingen uitgevoerd, zo bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan France Info. De operaties passen in het kader van de noodtoestand die werd afgekondigd na de aanslagen van Parijs afgelopen vrijdag.

  De nacht voordien werden bij een gelijkaardige actie al 168 huiszoekingen uitgevoerd. Die gebeurden in 19 verschillende departementen van Frankrijk en hebben geleid tot 23 arrestaties en de inbeslagname van 31 wapens.

 • File op E17 door grenscontroles in Rekkem

  Het is opnieuw aanschuiven op de E17 om Frankrijk binnen te geraken via Rekkem. Dat is het gevolg van de grenscontroles na de aanslagen in Parijs, vorige vrijdag. Het Vlaams Verkeerscentrum bevestigt het vertraagd verkeer. Wie vanuit Kortrijk naar Rijsel rijdt, moet rekening houden met een half uur extra.

  Op de E40 aan de Westkust zijn er geen problemen gemeld. Ook gisteren stond er veel file. Rond 17 uur liep de vertraging zelfs op tot een uur. Het duurde tot laat in de avond vooraleer de grootste hinder voorbij was. Politiezone Vlas meldt ondertussen dat ze met hun mobiele ANPR-camera mee op de uitkijk zullen staan om te zien of er verdachte voertuigen vanuit Frankrijk komen. 

 • Rudy Vervoort: 'Molenbeek niet stigmatiseren'

  De Brusselse minister-president gaat vandaag overleg plegen met de 19 Brusselse burgemeesters. Hij lijkt een deel van de verantwoordelijkheden voor de radicalisering in Molenbeek af te schuiven. 'We gaat toch niet één gemeente stigmatiseren? Welke middelen hebben de burgemeesters om bijvoorbeeld moskeeën te sluiten? Die zijn beperkt. Burgemeesters hebben ook niet de informatie waar de veiligheidsdiensten over beschikken'. 

  Waarom niet één politiezone zoals in Parijs? ‘Het is natuurlijk gemakkelijker om met één zone te werken. Het Brussels systeem heeft zijn gebreken, maar ook zijn voordelen. En dat zal ik blijven verdedigen’.

 • Europa op zoek naar evenwicht tussen vrijheid en veiligheid

  In ons commentaar van vandaag heeft Bart Haeck het over de denkoefening waar Europa voor staat na de terreuraanslagen in Parijs. De Europese variant van 9/11 doet de vraag rijzen hoe Europa zich beter kan beveiligen zonder fundamentele vrijheden en de open grenzen op het spel te zetten.

  Zijn conclusie: 'De overheid moet haar burgers beschermen. Tegen terreur. Maar ook tegen de willekeur van zichzelf. Dat is de slappe koord die we verplicht worden te bewandelen.'

 • Fransen bombarderen opnieuw IS-stellingen

  De Franse luchtmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw bombardementen uitgevoerd op Raqqa, dat beschouwd wordt als een belangrijk bolwerk van Islamitische Staat (IS). Volgens het Franse leger werden daarbij een commandocentrum en een trainingscentrum vernield. Het gaat om de tweede Franse luchtaanval op 24 uur op Raqqa.

 • Nieuw opsporingsbericht voor Salah Abdeslam

  De zoektocht naar de voortvluchtige Salah Abdeslam gaat nog steeds verder. Hij is een van de verdachten van de terreuraanslagen in Parijs, en werd maandag tevergeefs opgespoord in Molenbeek. Net omdat Abdeslam nog niet kon gevat worden, werd besloten om het dreigingsniveau in ons land te verhogen.

  Het nieuwe opsporingsbericht staat nog niet op de website van de federale politie, maar is nagenoeg identiek aan het vorige dat dateert van afgelopen vrijdag.

  ©AFP

 • Nieuwe databank in de maak met alle Belgische Syrië-strijders

  Eindelijk. Want die databank had er eigenlijk al twee jaar moeten zijn

 • Engeland-Frankrijk gaat door in tricolore Wembley

  Terwijl de match van de Rode Duivels tegen Spanje afgelast is, gaat de match van Engeland tegen Frankrijk door. In een speciale atmosfeer, waarbij de Engelse voetbaltempel Wembley in tricolore uitgedost wordt. De Franse doelman Hugo Lloris: 'We spelen voor ons land en de slachtoffers'. 

 • Geen België-Spanje vanavond

  Een verrassing gisterenavond laat: de regering verhoogt het dreigingsniveau naar 3 en beslist de (uitverkochte) vriendschappelijke voetbalwedstrijd van deze avond tegen Spanje af te gelasten

  Het Koning Boudewijn-stadion blijft vanavond leeg ©Photo News

 • 'Handenwringen over privacy maakt onze job veel moeilijker'

  John Brennan, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, waarschuwt dat Islamitische Staat na de Parijse terreur nog aanslagen beraamt. In ongewone ondiplomatieke taal laat hij ook verstaan dat de klokkenluider Edward Snowden (die hij niet bij naam noemt) en het 'handenwringen over privacy' de sowieso al moeilijke job van veiligheidsdiensten om alle Syriëstrijders bij te houden nog heeft bemoeilijkt. 

  (Video: Reuters/New York Times)

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud