Advertentie

Zware aardbeving treft Griekenland en Turkije

Een ingestort gebouw in Izmir. ©REUTERS

Er zijn al zeker acht doden en honderden gewonden. Onder de slachtoffers zijn voorlopig geen Belgen.

Een zware aardbeving heeft vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos in de Egeïsche Zee en het westen van Turkije getroffen. De beving was te voelen tot in Athene en Istanboel, maar heeft daar geen schade aangericht.

De aardbeving had volgens het seismologisch instituut in Athene een kracht van 6.6. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS spreekt van een kracht van 7.0. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos, zo'n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir.

In Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije, zijn meerdere flatgebouwen deels of helemaal ingestort en stroomde het water door de straten. 'Op dit moment hebben we informatie dat zes gebouwen zijn ingestort in de provincie Izmir', zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. De Turkse televisie toonde beelden van ingestorte gebouwen, bedolven auto's en mensen die in paniek wegrenden.

Minitsunami

Op het Griekse eiland Samos was er een minitsunami. Inwoners van het eiland met een bevolking van ongeveer 45.000 mensen werden verzocht weg te blijven van de kust. Volgens de burgemeester was er paniek en zijn meerdere gebouwen beschadigd.

Griekenland en Turkije liggen op belangrijke geologische breuken en aardbevingen komen daar vaak voor, vooral op zee en meestal zonder slachtoffers. Ondanks de jongste spanningen tussen de twee landen, onder meer over gasboringen in de zee, beloofden beide landen elkaar te helpen. Griekenland staat klaar om deel te nemen aan de reddingsacties in Izmir, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud