Zware hinder verkeer richting Frankrijk

De snelwegen naar de Kanaaltunnel slibben dicht door de acties van de Franse douaniers. ©AFP

Het verkeer richting Frankrijk zit volledig vast in een fuik voor de Franse grens.

De Franse politie opende rond 10 uur even de grensovergang en liet mondjesmaat en minimaal wat verkeer door, maar intussen is de grensovergang weer gesloten.

De Belgische wegpolitie was van plan de vaststaande vrachtwagens te doen omkeren, maar dat voornemen is uiteindelijk afgeblazen. 

Het verkeer zit volledig vast en kan geen kant meer op. 'Het ziet ernaar uit dat de chauffeurs die daar vaststaan, daar nog voor onbepaalde tijd zullen vastzitten', zegt Bruyninckx. 

De E40 richting Frankrijk is nog altijd volledig afgesloten vanaf Oostduinkerke. Bestuurders worden daar via het afrittencomplex opnieuw de E40 richting binnenland opgestuurd. Ook daar staat er nog een file.

Via Kortrijk of Doornik

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt mensen die naar het noorden van Frankrijk moeten aan om via Kortrijk of Doornik te rijden, en de E40 richting Frankrijk in elk geval te vermijden. Aanleiding voor de verkeersellende zijn stiptheidsacties van de Franse douaniers in Calais. 

De Franse douaniers voeren al tien dagen actie, met oplopende files op de snelwegen voor vrachtwagens richting de Kanaaltunnel. Ze eisen meer agenten, omdat er door de nakende brexit meer werk zal zijn. De douaniers willen ook beter betaald worden voor nachtwerk.

De Franse regering had hen een extra budget van 14 miljoen euro beloofd. Dat vinden ze veel te weinig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect