Zware klap voor Nederlandse regering bij lokale test

Winnaar en verliezer: Alexander Pechtold (D66, links) en Diederik Samsom (PvdA, rechts). ©ANP

De Nederlandse regeringspartijen PvdA en VVD zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag zwaar afgestraft. Vooral de sociaaldemocratische PvdA moest het ontgelden bij de kiezer.

De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste. Ook de VVD verloor aanzienlijk terrein. Samen moeten de regeringspartijen 600 raadsleden inleveren.

PvdA-partijleider Diederik Samsom rechtte in zijn eerste reactie de rug. 'We hebben verloren, maar zijn niet verslagen.' Samsom maakte duidelijk dat de PvdA met hernieuwde energie doorgaat. Ze gaat extra haar best doen omdat de resultaten van het regeringsbeleid te langzaam binnenkomen. 'We zijn geen mooiweerpartij. Mensen verwachten van ons dat we de kopjes niet laten hangen.'

Bijzonder pijnlijk voor de PvdA is het verlies in Amsterdam, traditioneel een rood bolwerk. Daar werd de partij ingehaald door de linksliberale D66, die van zeven naar 15 zetels ging. De PvdA verloor vijf van haar 15 zitjes in de gemeenteraad.

D66 deed het sowieso uitstekend en kreeg er woensdag 260 raadszetels bij, een stijging met bijna 50 procent. Zeker in de grote steden - zoals Den Haag, Utrecht en Groningen - greep de linksliberale partij van Alexander Pechtold de macht. Pechtold toonde zich ingenomen met het resultaat. De goede uitslag is voor hem geen aanleiding om de steun aan het kabinetsbeleid in te trekken.

Nog een opdoffer voor de PvdA was er in Rotterdam, waar de partij het lokale Leefbaar Rotterdam moest laten voorgaan. Overal in het land deden lokale partijen het trouwens goed. Zij haalden bijna 30 procent van de stemmen, 5 procent meer dan 4 jaar terug.

Forse tik

VVD-leider en premier Mark Rutte gaf toe dat zijn partij 'een forse tik' heeft gehad. Hij wees erop dat zijn partij regeert in moeilijke tijden en impopulaire maatregelen moet nemen.

Het liberale verlies is goed nieuws voor het christendemocratische CDA. De partij verliest weinig ten opzichte van vier jaar geleden en is door het forsere verlies bij de VVD nu weer de grootste landelijke partij.

CDA-leider Sybrand Buma had de gunstige uitslag voor zijn partij vooraf nauwelijks voor mogelijk gehouden. Volgens Buma is dit de beloning voor de scherpe oppositiekoers van de partij.

Ook de linkse SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna het aantal raadszetels. Emile Roemer, het kopstuk van de SP, vindt het 'tijd om een feestje te vieren'. Het positieve resultaat voor zijn partij hing volgens hem al een tijd in de lucht.

Wilders

Volgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in twee gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA 'een enorm pak op hun donder gehad'.

Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag voor commotie door zijn aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. 'Minder, minder, minder', riep de zaal. Waarop Wilders zei: 'Dan gaan we dat regelen.' De PVV bleef de grootste in Almere, maar trok zowel in Almere als in Den Haag minder kiezers.

De opkomst bedroeg woensdag 53,8 procent. Dat is een laagterecord, maar wel fors meer dan de peilingen de afgelopen dagen aangaven. Vier jaar terug ging 54 procent van de Nederlandse kiezers naar de stembus.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud